x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Senatul a decis ca persoanele cu pensii mai mici de 1.200 de lei să fie scutite de impozit

Senatul a decis ca persoanele cu pensii mai mici de 1.200 de lei să fie scutite de impozit

03 Noi 2009   •   00:00

Plenul Senatului a adoptat, astăzi, un amendament la o propunere legislativă a PNL care prevede ca persoanele care au pensii mai mici de 1.200 de lei să fie scutite de plata impozitului de 16%.



Propunerea legislativă a fost adoptată cu 41 de voturi "pentru", 5 voturi "împotrivă" şi 23 de abţineri, amendamentul Comisiei de buget-finanţe fiind votat cu 41 de voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 23 de abţineri.

Propunerea legislativă semnată de deputaţi şi senatori PNL, pentru modificarea articolului 69 din Legea 571/2003, privind Codul Fiscal, prevedea că venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 2.000 de lei şi a contribuţiilor obligatorii calculate, reţinute şi suportate de persoana fizică.

Membrii Comisiei pentru buget-finanţe au adoptat un raport de admitere a propunerii, cu un amendament din partea senatorului PNL, Vasile Mustăţea.

Senatorul a propus reducerea plafonului neimpozabil din pensii la 1.200 de lei, faţă de 2.000 de lei, cât era prevăzut în textul iniţial al propunerii legislative, amendamentul fiind acceptat de comisie.

Iniţiatorii arată în expunerea de motive că persoanele care primesc pensii sub un anumit plafon vor fi scutite de plata impozitului de 16%, această măsură fiind justificată în condiţiile unor cheltuieli din ce în ce mai ridicate ale pensionarilor cu plata impozitelor locale şi a utilităţilor, asigurarea medicamentelor şi a traiului decent de zi cu zi.

"Această măsură poate compensa diminuarea punctului de pensie pentru anul 2009 la o valoare de 43,2% din salariul mediu prognozat, astfel încât veniturile pensionarilor să nu fie afectate", se mai arată în expunerea de motive.

Punctul de vedere al Executivului a fost de respingere a propunerii legislative. Secretarul de stat Valentin Iliescu a declarat, la dezbaterea din plen, că Guvernul nu susţine punctul de vedere propus de iniţiatori, deoarece această iniţiativă produce consecinţe majore în planul bugetului şi al resurselor financiare.

"Vă reamintesc că, din cauza constrângerilor bugetare existente, practic acest nivel a fost menţinut la nivelul de 1.000 RON de la 1 ianuarie 2005. Există şi un alt impediment (...) în varianta iniţială pe care iniţiatorii au propus-o, respectiv majorarea acestui prag de la 1.000 RON la 2.000. Apărea un tratament fiscal discriminatoriu faţă de impunerea celor care obţineau venituri din salarii", a mai spus Iliescu, citat de Mediafax.

Senatul are calitatea de primă Cameră sesizată, forul decizional în acest caz fiind Camera Deputaţilor.

×
Subiecte în articol: economic