x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Serbia vrea să ne dea gaz rusesc din South Stream

Serbia vrea să ne dea gaz rusesc din South Stream

22 Oct 2009   •   00:00

Serbia vede ţara noastră drept potenţial client pentru gazele naturale care vor fi aduse pe teritoriul său prin gazoductul South Stream.

Dusan Bajatovic, directorul companiei de stat Srbijagas, a declarat că gazoductul, care va tranzita Serbia, va avea o capacitate de 36-42 de miliarde de metri cubi pe an, urmând să fie majorată ulterior, având în vedere numărul mare al potenţialilor cumpărători, precum România, Franţa, Croaţia, Austria, Bosnia-Herzegovina, Muntenegru, Macedonia.

"Am analizat posibilităţile de stocare şi de construcţie a unui rezorvor suplimentar, de nivel strategic, iar South Stream va conferi Serbiei posibilitatea de a deţine rezerve de 5-7 miliarde de metri cubi, care vor transforma ţara într-un jucător regional, probabil european", a explicat Bajatovic.

După ce South Stream va deveni operaţional, Serbia ar putea obţine venituri anuale de până la 500 de milioane de euro, din tranzitul gazelor, a declarat directorul general al companiei de stat Srbijagas, Dusan Bajatovic, citat de site-ul B92.

Rusia şi Serbia au încheiat, marţi, un acord potrivit căruia Gazprom va deţine 51% din compania mixtă ruso-sârbă care va proiecta, construi şi opera tronsonul sârb al South Stream şi o participaţie similară la o altă companie care va construi un depozit de stocare a gazelor la Banatski Dvor. Restul acţiunilor, de 49%, revine Srbijagas.

×
Subiecte în articol: economic