Culturile de rapiță se întindeau pe suprafețe impresionante înainte de primul război mondial și în perioada interbelică. În anul 1913, aceasta ocupa 80,38 mii ha, iar în anul 1930 cca. 77 mii ha.
Datorită potențialului său agricol, fermierii din România sunt din ce în ce mai încurajați să reînvie culturile de rapiță de altădată. Planta reprezintă o sursă energetică alternativă de combustibil pentru tractoare și mașini agricole autopropulsate.
Uleiul de rapiță a fost folosit din cele mai vechi timpuri și este încă folosit în industria textilă, industria pielăriei, a vopselelor şi lacurilor, în industria poligrafică sau cea a săpunurilor. Uleiul rafinat se foloseşte în alimentaţie, în mod direct, sau la obţinerea margarinei.
Toate acestea din cultura de rapiță una dintre cele mai profitabile investiții agricole, cu largi perspective de dezvoltare.
Rapița – proprietăți și mod de cultivare
..................
Foto: Pixabay