x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindicaliştii de la metrou stabilesc săptămâna viitoare calendarul protestelor şi ameninţă cu grevă

Sindicaliştii de la metrou stabilesc săptămâna viitoare calendarul protestelor şi ameninţă cu grevă

03 Mar 2010   •   00:00

Consiliul General al Uniunii Sindicatelor Libere Metrou se va întruni săptămâna viitoare pentru a fixa calendarul protestelor, ca urmare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti care a stabilit că greva angajaţilor din noiembrie a fost legală, ameninţând cu declanşarea grevei generale la sfârşitul lunii.



"Decizia Curţii de Apel din noiembrie anul trecut, prin declararea grevei salariaţilor de la Metrou ca fiind ilegală, a fost o comandă politică. Iată că acum după ce am făcut recurs aceeaşi instituţie consideră greva ca fiind legală. Acţiunea din noiembrie a fost declanşată pentru că nu au fost încheiate şi negociate contractele colective de muncă. Au trecut trei luni de atunci şi nu s-a schimbat nimic în acest sens, iar ministrul transporturilor şi infrastructurii, Radu Berceanu, refuză să negocieze cu noi. Conform legii şi hotârârii Instanţei putem să declanşăm în orice moment greva generală. Probabil acest lucru se va produce la sfârşitul lunii martie", a declarat miercuri pentru Agenţia NewsIn preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, să admită recursul făcut de sindicaliştii de la metrou împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti, prin care greva lor a fost declarată nelegală, şi a respins acţiunea Metrorex ca fiind neîntemeiată.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este irevocabilă.

Metrorex a cerut în noiembrie Tribunalului Bucureşti să constate că greva sindicaliştilor de la metrou este nelegală. La acea vreme, Tribunalul a admis acţiunea Metrorex şi a dispus încetarea de îndată a protestului. Decizia a fost atacată cu recurs de sindicalişti.

Peste 1.000 dintre cei peste 4.200 de angajaţi de la Metrorex nu au lucrat, în noiembrie 2009, timp de mai multe zile, în intervalul orar 04.00-16.00, ca urmare a grevei generale pe termen nelimitat. Aceasta a fost a şaptea grevă generală din 1990, ultimul protest al angajaţilor de la Metrorex datând din 2005.

×
Subiecte în articol: redactie