Societe Generale, banca-mamă a BRD, va primi de la statul francez 1,7 miliarde de euro în schimbul renunţării de către manageri la bonusurile financiare.
Banca-mamă a BRD va primi ajutoare de la statul francez
Credit: Jurnalul foto
Tot mai multe bănci străine care sunt prezente şi în România primesc infuzii de capital de la autoritţile din statele de baştină. Franţa va pompa în Societe Generale 1,7 miliarde de euro în ciuda faptului că a realizat un profit de 2 miliarde pe anul trecut. Măsura a fost luată, după ce în ultimul trimestru banca a realizat un profit net apropiat de zero, afectat de pierderi din activităţile de trading şi de performanţele slabe în zona tranzacţiilor cu derivate pe pieţele de capital. Soc Gen îşi revine încă după frauda record de de 3,35 miliarde de euro înregistrată în ultimul trimestru al lui 2007 în urma tranzacţiilor neautorizate efectuate de Jerome Kerviel. Pierre Flabbee, analist la Kepler Capital Markets spune despre profitul Soc Gen că cifrele reasigură piaţa dominată de anxietate excesivă. Flabbee are indicativul “cumpără” pentru Societe Generale, cea de-a treia bancă franceză.
Stimul pentru creditarea economiei
Ieri, directorul general Frederic Oudea şi preşedintele Consiliului de Administraţie Daniel Bouton au renunţat la bonusurile pe 2008, pavând astfel drumul Societe Generale pentru a beneficia de ajutor. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost de acord marţi cu acordarea unui ajutor total de 10,5 miliarde de euro celor mai mari bănci franceze, în schimbul renunţării la bonusuri din partea executivilor şi a limitării dividendelor pentru a stimula creditarea economiei reale. La ora 16:00, titlurile Societe Generale erau pe un plus de 5,82%, după ce dimineaţă aveau o creştere de 9,6%, dând astfel băncii o capitalizare de 15,244 miliarde de euro. Titlurile Soc Gen au scăzut cu 30% de la începutul acestui an, după ce au mai picat alte 60 de procente în 2008. Franţa are un pachet de ajutorare a băncilor în valoare de 360 de miliarde de euro, majoritatea sub formă de garanţii.Societe Generale este acţionarul majoritar al BRD România, a doua mare bancă din sistemul bancar. Decizia de finanţare a Soc Gen nu va avea nici o inflenţă asupra băncii româneşti, spune Patrick Gelin, Preşedinte-Director General al BRD. “Statul francez aplică un plan de consolidare a fondurilor proprii ale băncilor franceze, care vizează menţinerea la un anumit nivel a creditării economiei franceze. În acelaşi timp cu asigurarea unor indicatori adecvaţi de solvabilitate. Fondurile sunt accesate de băncile franceze sub formă de împrumuturi, statul francez nedevenind acţionar în instituţiile bancare. Acest plan nu priveşte în nici un fel BRD”, a spus Gelin.
Ajutoare pe capete
Societe Generale nu este singura dintre băncile-mamă ale instituţiilor financiare din România care primeşte bani de la statele respective. Erste Bank a amânat pentru acest an accesarea ajutorului de 2,7 miliarde de euro oferit de statul austriac potrivit unei declaraţii din decembrie a lui Andreas Treichl, directorul general al grupului austriac. RBS a fost naţionalizată de Marea Britanie, Olanda a pompat 10 miliarde de euro în ING, iar grecii de la Alpha Bank şi EFG Eurobank, proprietara Bancpost, primesc fiecare injecţii de câte 950 de milioane de euro din partea Greciei, iar National Bank of Greece, proprietara Băncii Româneşti şi a Credit Europe, împreună cu Piraeus şi Emporiki au fost de acord să ia bani de la statul grec din fondul de 28 de miliarde de euro.Recent Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR) anunţa că o singură bancă din România, cu o cotă de piaţă importantă, are contract de rambursare anticipată a finanţărilor cu banca-mamă, însă această clauză nu s-a exercitat până în prezent. Cinteză a mai spus că sumele ieşite din ţară au fost doar datorii ajunse la maturitate. Finanţările externe ale băncilor din România au ajuns la 24,294 miliarde de euro la finele lui decembrie 2008, faţă de 23,044 la 30 septembrie. Din această sumă, o sumă de 9,52 de miliarde de euro erau linii de finanţare cu scadenţă sub un an, în timp ce 14,77 miliarde de euro erau atrase pentru perioade peste un an.
Unicredit vrea salvare la pachet
Banca italiană Unicredit, cel mai mare creditor în Estul Europei, a precizat ieri că există un risc clar ca încetarea creditării să încetinească dezvoltarea regiunii. Erich Hampel, membru al consiliului de administraţie al Unicredit a cerut ieri tuturor băncilor comerciale prezente în regiune, Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional şi altor instituţii specializate să lanseze un plan comun pentru a îndepărta ameninţarea sistării curgerii de bani, care să sufoce în final creşterea economică, a spus Hampel la conferinţa Euromoney de la Viena. Potrivit Reuters, Hampel a spus că “un plan pentru Europa Centrală şi de Est ar trebui realizat” iar “coordonarea este esenţială”. Principalele bănci care investesc în zonă sunt Unicredit, Erste, Raiffesen, Societe Generale, belgienii de la KBC şi maghiarii de la OTP.Citește pe Antena3.ro