x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ŞOMAJ TEHNIC/Siderurgia scoate scântei la Galaţi

ŞOMAJ TEHNIC/Siderurgia scoate scântei la Galaţi

14 Mar 2009   •   00:00

Cei 12.600 de angajaţi ai combinatului ArcelorMittal Galaţi, inclusiv conducerea, vor intra în şomaj tehnic pentru trei luni începând cu 1 aprilie, prin rotaţie, câte 10 zile. Conducerea spune că măsura survine scăderii dramatice a cererii pe piaţă. Sindicatele se pregătesc de proteste.



"Ni s-a spus că producţia a scăzut foarte mult, iar cheltuielile au rămas mult prea mari. Nu împărtăşim acest punct de vedere, am solicitat să ni se prezinte date financiare pe care să le analizăm şi noi. Ne vom reîntâlni luni cu conducerea", a declarat Adrian Adăscăliţei, preşedintele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom din cadrul ArcelorMittal Galaţi. Costică Harnagea, liderul sindicatului US Forum spune că luni se vor discuta şi alte variante, cum ar fi restrângerea cu o zi a activităţii săptămânale sau lunare. Altă măsură propusă este redistribuirea angajaţilor fără activitate în combinat. Miza o reprezintă banii pe care angajaţii i-ar primi. Conform lui Gheorghe Tiber, preşedintele sindicatului Solidaritatea spune că prin măsura propusă de conducere sporurile cuvenite conform contractului colectiv de muncă, inclusiv cel de vechime sunt anulate. El a mai spus că managementul nu exclude posibilitatea ca, după cele trei luni de şomaj tehnic, siderurgiştii să fie obligaţi să-şi ia câte zece zile de concediu de odihnă anticipat, din perioada de repaus cuvenită pentru anul 2010, dacă producţia nu se va relansa.

Sindicaliştii au spus la unison că dacă nu vor cădea la pace cu managementul vor pregăti un miting până la 20 martie. La sfârşitul acestei luni expiră termenul până la care se pot face disponibilizări la cerere. Până acum au plecat din combinat peste 1.100 de persoane, iar alte 2.700 sunt înscrise pe lista de plecări voluntare. În 2002, la momentul privatizării combinatul avea 26.000 de angajaţi.


×
Subiecte în articol: economic