x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şomajul nu scade fără legi flexibile

Şomajul nu scade fără legi flexibile

de Daniela Ivan    |    07 Dec 2010   •   18:58

Peste 90.000 de locuri de muncă ar putea fi create pe termen scurt dacă Guvernul ar adopta legi mai flexibile, consideră reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

„Legislaţia muncii nu se potriveşte cu situaţia economică a României şi de aceea trebuie modificată. Trebuie să fie mai uşor să recrutezi şi să concediezi forţă de muncă. Să lăsăm companiile să aibă uşurinţă în angajare pentru a încuraja angajarea de personal”, a declarat Shachar Shaine, membru în consiliul de conducere al CIS. El a mai atras atenţia şi asupra muncii la negru care să­răceşte bugetul şi face concurenţă ne­loială muncii cinstite. „România are 4,2 milioane de angajaţi cu forme legale şi, potrivit unor studii recente, 1,6 milioane de persoane care lu­crează fără contract. Rata angaja­ţilor cu forme legale raportată la populaţia activă, de peste 10 milioane de persoane, este prea mică”, a declarat Shaine. Spre exemplu, crearea a 10.000 de locuri de mun­că cu salariul mediu pe eco­nomie ar însemna ca bugetul de stat să încaseze suplimentar 7 milioane de lei pe lună, adică 84 milioane de lei pe an prin taxele aferente.

Reprezentanţii investitorilor străini spun că eliminarea obligati­vităţii contractului colectiv de muncă la nivel naţional sau de ramură pentru companiile cu capital privat în care a fost semnat un astfel de document ar fluidiza angajările de personal.

„Un investitor care se uită în Europa şi decide să vină în România nu acceptă un contract colectiv care nu a fost negociat de el. Nu va veni să investească aici. Dacă este un contract la nivel individual nu mai este nevoie de un contract la nivel de ramură, una este să produci maşini în Bucureşti şi alta la Călăraşi, nu sunt aceleaşi condiţii”, a explicat Shaine. Solicitările reprezentanţilor CIS vin în momentul în care Guvernul este pe ultima sută de metri cu discuţiile privind un nou Cod al Muncii. În plus, reprezentanţii firmelor străine con­sideră că investiţiile străine ar putea depăşi anul viitor valoarea din 2010, estimată la 4 miliarde de euro.

„Deşi nu putem estima câţi investitori fac analiza pentru a veni în România, ştim că cele 15 companii repre­zentate în conducerea CIS au planuri de investiţii în România de două miliarde de euro pentru 2011 şi de peste 10 miliarde de euro în următorii cinci ani”, a declarat Doina Ciomag, secretarul executiv al CIS. Ea a mai arătat că pentru ca alţi investitori să se extindă în România, trebuie în primul rând sprijniţi cei existenţi şi apoi trebuie lucrat în plus la creşterea credibilităţii pe pieţele externe.

×
Subiecte în articol: economia