x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şomeri cel puţin un an

Şomeri cel puţin un an

de Elena Stan    |    16 Mar 2010   •   00:00
Şomeri cel puţin un an
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

În România, unu din trei şomeri nu are loc de muncă de mai bine de un an, iar de teamă că îşi pierd locul de muncă, persoanele angajate stau din ce în ce mai mult peste program.



Unul din trei şomeri din România nu are loc de muncă de mai mult de un an, situaţie similară cu cea din Uniunea Europeană. "În România, 32,3% dintre persoanele care în intervalul iulie-septembrie 2009 nu aveau loc de muncă erau în această situaţie de mai bine de un an. Dintre acestea, 13,7% erau neangajate pentru o perioadă de 12-17 luni.

Ponderea scade la 5,9% pentru intervalul 18-23 de luni, la 10,6% pentru categoria 24-47 de luni şi la 2,1% pentru o perioadă mai mare de doi ani", potrivit unui studiu al Eurostat. În plus, în continuare există riscul ca un număr mare de persoane să rămână fără loc de muncă în următoarele 12 luni, ceea ce poate duce la majorarea gradului de excludere socială şi sărăcie, potrivit Eurostat.

ŞOMAJUL ESTE ÎN CREŞTERE
Studiul menţionează pentru România o rată a şomajului de 6,8% pentru al treilea trimestru din 2009 şi 698.900 de persoane în şomaj. "Efectele crizei asupra pieţei europene se fac încă simţite, cu toate că există speranţa unei reveniri economice, în condiţiile în care Produsul Intern Brut începe să crească din nou. Având în vedere numărul tot mai redus de oferte de locuri de muncă, riscul de a rămâne neangajat mai mult de un an este real pentru un număr substanţial de persoane. Această situaţie ar putea duce la creşterea gradului de excludere socială şi sărăcie", se arată în studiul, care se bazează pe datele referitoare la şomajul din Uniune din al treilea trimestru al anului trecut.

ANGAJAŢII STAU MAI MULT LA SERVICIU
Teama de a nu rămâne fără loc de muncă i-a determinat pe angajaţii din România să facă ore suplimentare. "Anul 2010 a debutat sub semnul suplimentării programului de lucru. Majorarea timpului de lucru reprezentând un semn pozitiv în ceea ce priveşte revigorarea economică. În acest an, numărul orelor suplimentare a crescut cu 38% faţă de 2009", potrivit unui studiu dat publicităţii de Paylogic.

De asemenea, studiul mai arată că în 2009 a fost înregistrată o scădere de 25% în ceea ce priveşte numărul angajaţilor, de 18% a fondului de salarii şi de 30% a numărului de ore de concediu medical. În plus, s-a înregistrat o reducere de 47% a primelor brute pe angajat (-47%) şi de 74% a numărului de ore suplimentare.

Analiza aceloraşi indicatori la începutul anului 2010 relevă rezultate destul de interesante, deoarece, deşi numărul de angajaţi şi fondul de salarii scad în continuare, numărul orelor suplimentare a înregistrat o creştere de 38%. Studiul efectuat de Paylogic a inclus aproximativ 16.500 de angajaţi din peste 125 de firme private din toate zonele geografice ale României.

×
Subiecte în articol: economic criza somaj locuri de munca