x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „Stăm rău de tot cu combaterea evaziunii fiscale”. Vezi ce lider PDL afirmă asta

„Stăm rău de tot cu combaterea evaziunii fiscale”. Vezi ce lider PDL afirmă asta

09 Apr 2012   •   11:56
„Stăm rău de tot cu combaterea evaziunii fiscale”. Vezi ce lider PDL afirmă asta

'Atunci cand s-a elaborat bugetul (consolidat) pe anul 2012, baza de plecare, adica anul 2011, era previzionat astfel: PIB - 548 miliarde lei; venituri buget - 183 miliarde lei (33,4% din PIB).

Bugetul aprobat pe anul 2012 este urmatorul: Venituri - 195 miliarde lei, care, fata de un PIB de 580 miliarde lei prevazut pe 2012, reprezenta un procent de 33,7%.

In realitate, PIB pe anul 2011 a fost de 578 miliarde lei (cu 30 miliarde lei mai mare), in timp ce veniturile bugetului au fost de 182 miliarde lei, deci o pondere de 31,8%.

Presupunand ca nu avem erori la calculul PIB-ului, atunci stam rau de tot cu combaterea evaziunii fiscale'.

Calculele si concluzia ii apartin liderului europarlamentarilor PDL, fostul premier Theodor Stolojan. Acesta a publicat o analiza, pe site-ul contributors.ro, vorbind despre reintregirea salariilor bugetarilor care 'nu inseamna nicidecum revenirea si a puterii de cumparare

'Exista resursele financiare necesare pentru reintregirea salariilor din sectorul bugetar, chiar daca numarul salariatilor din acest sector ramane 1,2 milioane', spune ex-premierul, adaugand insa ca statul va fi obligat la noi concedieri daca lupta impotriva evaziunii fiscale nu va da rezultate.

Stolojan arata ca, plecand de la noua baza 2011, respectiv un PIB de 578 miliarde lei si luand in calcul o crestere reala a acestuia de 1,7 % plus deflatorul PIB-ului , se ajunge la un PIB pe anul 2012 de 609 miliarde lei.

'Daca avem in vedere ponderea prevazuta a veniturilor bugetare in PIB de 33,7%, atunci veniturile bugetului ar trebui sa ajunga la 205 miliarde lei. Dar 33,7% inseamna ca, in mod real, angajamentul de lupta impotriva evaziunii fiscale sa aiba si rezultate. Daca insa aceasta 'lupta' nu are rezultate si ramanem tot la ponderea veniturilor bugetului in PIB din anul 2011, de cca 32%, atunci pentru anul 2012, chiar si in conditiile unui PIB de 609 miliarde lei, obtinem tot veniturile prevazute de 195 miliarde lei. In aceasta situatie nedorita, evident, resursa pentru reintregirea salariilor in sectorul bugetar trebuie realizata prin continuarea reformelor si reducerea numarului de salariati din sectorul public sau prin comprimarea altor cheltuieli', adauga Stolojan. El insista ca, din acest motiv, 'Ministerul Finantelor trebuie sa-si clarifice pozitia cat mai repede fata de bugetul pe anul 2012'.

Intr-un interviu acordat jurnalistului David Frost, pentru postul TV Al Jazeera English, premierul Mihai Razvan Ungureanu afirma ca spera ca, undeva pana in vara, sa aduca 'putin zambet' pe fetele romanilor prin ridicarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul anterior, aratand ca acesta este unul dintre pariurile Guvernului pe care incearca ca il castige.

'Incerc si sper ca vom vedea acest lucru intamplandu-se undeva pana in vara, incerc, luand in considerare si cresterea economica, sa revenim la nivelul din trecut al salariilor', a spus Ungureanu.

Surse oficiale au declarat pe 9 martie ca premierul Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR ca intentioneaza sa majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmeaza sa fie stabilit, Isarescu spunandu-i ca aceasta este exclusiv decizia Guvernului si ca pe el il intereseaza cresterea consumului.

Potrivit suselor, una dintre variantele aflate in analiza este ca pierderea salariala in sectorul bugetar sa fie recuperata in etape, dintre care una aplicata incepand cu luna iunie, iar restul banilor sa fie acordati ulterior.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%.

Primul care a vorbit despre majorarea salariilor bugetarilor a fost presedintele Traian Basescu, care a spus, in 7 martie, in Parlament ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

×
Subiecte în articol: stolojan evaziune fiscala