x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să folosești corect aerul condiționat pe caniculă pentru a economisi energie

Cum să folosești corect aerul condiționat pe caniculă pentru a economisi energie

de Redacția Jurnalul    |    19 Iul 2024   •   10:00
Cum să folosești corect aerul condiționat pe caniculă pentru a economisi energie
Sursa foto: Unsplash.com

Temperaturile extreme din această vară au crescut cererea pentru aparatele de aer condiționat, dar utilizarea necorespunzătoare a acestora poate duce la facturi mari la energie. Experții oferă câteva sfaturi pentru a folosi eficient aerul condiționat și pentru a menține costurile sub control, conform CBS News.

Menținerea dispozitivului în stare optimă

Pentru ca aparatul de aer condiționat să funcționeze eficient, este esențial să fie într-o stare bună. John Marshall, vicepreședintele Xcel Energy Regional din SUA, recomandă verificarea și înlocuirea regulată a filtrelor. Un aparat defect sau cu filtre murdare va consuma mai multă energie pentru a răci locuința.

Utilizarea unui termostat inteligent

Un termostat smart poate contribui semnificativ la economisirea energiei. Acesta poate fi setat să crească temperatura atunci când nu e nimeni acasă, reducând astfel consumul inutil de energie. Marshall subliniază că un astfel de dispozitiv este un mod inteligent de a gestiona utilizarea aerului condiționat.

Reducerea surselor de căldură internă

În perioadele de caniculă, este recomandat să ții draperiile închise pentru a împiedica pătrunderea căldurii în casă. De asemenea, evită utilizarea electrocasnicelor care generează căldură, cum ar fi mașina de spălat vase, înainte de apus.

Temperatura ideală pentru economii

Potrivit Departamentului de Energie din SUA, menținerea unei temperaturi mai ridicate atunci când nu e nimeni acasă este esențială pentru a economisi energie. Când ești acasă, temperatura ideală este de aproximativ 25 de grade Celsius. Pe timpul nopții, o temperatură de 27-28 de grade este recomandată pentru un somn confortabil, iar când nu ești acasă, setarea aerului condiționat la 29-30 de grade poate reduce semnificativ factura la energie.

Ajustări pentru confort și sănătate

Este important să eviți setarea unei diferențe mai mari de 10 grade față de temperatura exterioară, pentru a preveni disconfortul fizic, cum ar fi rigiditatea musculară.

Prin urmare, folosirea inteligentă a aerului condiționat, menținerea acestuia în stare bună și setarea temperaturilor corespunzătoare pot asigura confortul termic fără a crește excesiv costurile cu energia, potrivit UseIT.ro.

×
Subiecte în articol: aerul condiţionat caniculă energie