x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Standard & Poor’s a retrogradat ratingul Italiei

Standard & Poor’s a retrogradat ratingul Italiei

20 Sep 2011   •   06:36
Standard & Poor’s a retrogradat ratingul Italiei

Potrivit Reuters, ratingul de tara acordat de S&P Italiei a trecut de la A+/A-1+ la A/A-1, cu perspectiva negativa. Decizia a luat prin surprindere pietele, iar efectul s-a simtit imediat: moneda euro a scazut cu jumatate de cent in raport cu dolarul american.

Standard&Poor's, care pusese Italia pe lista tarilor monitorizate atent inca din luna mai, spune ca perspectiva de crestere economica s-a inrautatit si ca sunt putine semne ca guvernul de centru dreapta al premierului Silvio Berlusconi sa raspunda eficient acestor provocari.

"Consideram ca activitatea economica redusa a Italiei face ca tintele fiscale revizuite ale guvernului sa fie greu de atins. In plus, ceea ce noi consideram a fi un raspuns tentativ la presiunile recente din piete sugereaza perpetuarea incertitudinii politice cu privire la abordarea problemelor economice ale Italiei", se arata intr-un comunicat transmis marti de S&P.

Sub presiunea continua a reducerii deficitului de 1,9 mii de miliarde de euro, guvernul a elaborat un plan de taiere a cheltuielilor bugetare cu 60 de miliarde de euro. Acesta a trecut prin Parlament saptamana trecuta, anuntand un buget ceva mai echilibrat abia pentru anul 2013.

Italia se alatura Spaniei, Irlandei, Portugaliei, Ciprului si Greciei pe lista tarilor din zona euro care au primit rating scazut din partea agentiilor internationale.

×
Subiecte în articol: standard&poor's rating italia