x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statistica - Cladirile inalta economia

Statistica - Cladirile inalta economia

de Iohanna Onaca Purdea    |    12 Dec 2006   •   00:00
Statistica - Cladirile inalta economia

Piata constructiilor este cea mai dinamica, valoarea lucrarilor inregistrand cresteri de 18% in zece luni. Profitabilitatea investitiilor ii atrage si pe straini, care spera sa scoata bani frumosi din cladirile ridicate in Romania.

Constructiile impulsioneaza cresterea economica, lucrarile din acest sector inregistrand o crestere de 18,4% in primele noua luni ale acestui an fata de perioada similara din 2005, potrivit Institutului National de Statistica (INS). In total, piata constructiilor a atras investitii de 13,307 miliarde de lei (echivalentul a 3,8 miliarde de euro), din care 6,310 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro) numai in intervalul iulie-septembrie 2006. Cea mai importanta crestere a fost la constructiile ingineresti - 21,6%, fata de cladirile rezidentiale - 17%. Numarul cererilor de autorizare a constructiilor a crescut, in primele trei trimestre, cu 40% fata de perioada similara din 2005, la 40.545 de solicitari.

LOCUINTE. La 30 septembrie, erau in diferite stadii de executie 100.668 de locuinte, dintre care 11,8% sunt realizate cu fonduri bugetare. In primele noua luni au fost finalizate 20.730 de locuinte, cu 2.544 de unitati mai mult fata de perioada similara din 2005. "In trimestrul IV ritmul de crestere a lucrarilor in constructii noi va continua sa creasca, mai ales la constructiile ingineresti, care reprezinta 63% din comenzile noi pentru ultimul trimestru", a declarat Vergil Voineagu, presedintele INS.

Cresterea din domeniul constructiilor a constribuit si la cresterea economica, aceasta inregistrand un avans de 7,8% in primele noua luni ale acestui an.

INVESTITII. Cresterea pietei romanesti a constructiilor ii atrage si pe straini, care sunt interesati sa investeasca la noi. Britanicii asteapta amortizari de pana la 50% pe an ale investitiilor imobiliare in Romania si profituri de 100% in trei ani, potrivit NewsIn. "Investitiile traditionale, cum sunt cele in valori mobiliare, obligatiuni, actiuni sau pensii private, devin tot mai slabe, iar investitiile in proprietati imobiliare pe continent sunt tot mai profitabile. Pietele emergente din estul Europei au beneficiat in ultimii ani de cresteri spectaculoase si datorita aderarii la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a Romaniei si Bulgariei, aceasta tendinta va continua", a explicat directorul administrativ al companiei imobiliare britanice 4: Property, Chris Howard, citat de presa straina.

×
Subiecte în articol: economic