Băncile semnatare ale acordului de la Viena vor trimite către buget 500 milioane de euro printr-un împrumut de tip club loan. Tot la începutul lunii decembrie, statul va mai atrage de la bănci alte 500 milioane euro printr-o emisiune de titluri de stat. Până la finele anului, Finanţele au nevoie de 3,5 miliarde de euro.
Ministerul de Finanţe vrea să acopere lipsa banilor de la FMI prin împrumuturi de pe piaţa internă. Pentru asta discută cu băncile despre un nou club loan (împrumut pe termen scurt la care participă mai multe bănci) , a anunţat Steven van Groningen preşedintele Raiffeisen Bank România. Împrumutul în structura unui club loan vine ca alternativă la titlurile de stat, în condiţiile în care unele instituţii de credit locale au epuizat expunerile pe titluri admise de băncile-mamă. "Băncile nu pot folosi un club-loan ca garanţie la operaţiunile repo ale BNR, aşa cum pot face cu titlurile de stat. Din acest motiv, un club-loan este mai eficient pe termen scurt. Pe termen mai lung, titlurile de stat sunt mai eficiente", a mai spus van Groningen.
TERMEN SCURT
Preşedintele Raiffeisen Bank România consideră optim un termen de şase luni, în condiţiile în care statul are nevoie de finanţare până ce va primi tranşele de la FMI şi UE. Steven van Groningen a mai adăugat că dobânda ar putea fi cel puţin egală cu cea de la club loan-ul precedent, din iulie, de 5,25%. "De atunci, prima de risc pentru România s-a dus în sus", a explicat acesta. În iulie, Ministerul Finanţelor a împrumutat aproximativ un miliard euro de la băncile din România, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finanţarea deficitului bugetar.
TITLURI DE STAT
Pe de altă parte, Finanţele vor lansa astăzi pe piaţa internă de capital o emisiune de titluri de stat în valoare de 500 milioane euro, cu maturitate de un an, pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. MFP a mai organizat în 2009 alte două emisiuni de titluri de stat în valută, în iulie şi la începutul lui noiembrie, prin care a atras 1,241 miliarde euro, la o dobândă de 5,25%, cu maturităţi diferite, de 4 ani, respectiv 3 ani. În total, valoarea titlurilor de stat ( lei şi valută) vândute de la începutul anului se ridică la 60,1 miliarde lei, suma împrumutată fiind de peste nouă ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat 6,95 miliarde lei.
Citește pe Antena3.ro