Romania ofera investitorilor straini conditii mai putin atragatoare decat tari ca Polonia, Ungaria sau Bulgaria. Studiul a fost realizat comparand facilitatile legislative sau fiscale publicate de cele 4 tari prin intermediul Agentiilor pentru Investitii Straine apartinand acestora.
Romania a pierdut teren in fata concurentilor din zona, este de parere Mihai Cuc, avocat partener la Enescu & Cuc, o firma de avocatura specializata in clienti internationali. In acest moment companiile din Bulgaria sunt impozitate cu 10%, Ungaria ofera si ea un impozit de 10% pana la atingerea unui anumit prag, iar Polonia ofera ajutor de stat investitorilor straini in conditii mai avantajoase decat noi.
Bulgaria are in prezent unele dintre cele mai atragatoare conditii pentru investitori din Uniunea Europeana, oferind de exemplu un impozit de 10% sau chiar 0% pentru anumite zone cu somaj ridicat sau scutiri de TVA pentru importul de echipamente.
De asemenea, chiar daca Ungaria percepe un impozit de 19%, societatile comerciale beneficiaza de un impozit de doar 10% pana la atingerea unui venit de 200.000 de euro, aceasta masura avand rolul de a stimula inceperea unei afaceri in aceasta tara.
Evident, regula generala este ca tarile mai putin dezvoltate sa ofere mai multe facilitati, spune Camelia Enescu, avocat partener la aceeasi firma de avocatura, dar Romaniei nu i se aplica. De exemplu daca o companie internationala va investi 1.000.000 de euro in una dintre zonele care beneficiaza de ajutor de stat din Polonia, acesteia i se vor putea aplica scutiri de impozit de pana la 500.000 de euro. Pentru aceeasi investitie, Romania n-ar oferi nimic, exceptie facand anumite domenii specifice de activitate. Si trebuie sa luam in calcul si alte diferente dintre cele doua tari: infrastructura, zona geografica, putere de cumparare, toate acestea inclinand balanta in defavoarea noastra.
In acest moment majoritatea ajutorului de stat oferit de Romania se poate acorda doar in cazul unor investitii care se incadreaza unor conditii extrem de restrictive, ca de exemplu investitii de cel putin 30 milioane de euro sau chiar 100 de milioane de euro care creaza minim 300 de noi locuri de munca. „Sigur ca ne-am dori ca Romania sa beneficieze de investitii straine cat mai importante, dar ca sa le atragem, trebuie sa fim mai flexibili decat tarile care au mai multe puncte forte decat noi. Poate ca Bulgaria are mai putine resurse decat noi, dar iata ca ofera cele mai bune impozite din UE. Ungaria are o populatie mai mica decat Romania, dar ofera din bani proprii ajutor de stat investiilor de peste 10 milioane de euro, avand si alte plusuri, ca de exemplu infrastructura.", crede av. Mihai Cuc.
Avocatii firmei Enescu & Cuc nu cred ca singurele metode de a ramane in topul preferintelor investitorilor sunt ajutoarele de stat sau masurile fiscale. Oamenii de afaceri straini se plang de aceleasi lucruri: birocratia, lipsa infrastructurii si continua schimbare a legislatiei fiscale ceea ce face imposibila realizarea unui plan de afaceri pe termen mediu, este de parere Mihai Cuc. "Atragerea investitiilor straine este ca si cum ti-ai deschide un magazin intr-o zona plina de concurenta: trebuie sa fii constant cu ochii pe preturile de pe rafturile acestora si pe tot ce ofera acestia. Altfel in scurt timp realizezi ca la tine nu mai calca nimeni si nici macar nu stii de ce", mai spune Cuc.
Citește pe Antena3.ro