x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

25 Noi 2008   •   00:00

FMI VREA REDUCERI DE TVA: Fondul Monetar Internaţional vrea ca statele lumii să relaxeze condiţiile fiscale pentru a stimula consumul, iar băncile centrale să reducă ratele dobânzilor monetare pentru a impulsiona creditarea.

Marea Britanie este prima care vrea să reducă taxa pe valoarea adăugată de la 17,5% la 15%, nivelul minim admis în UE. Olivier Blanchard (foto), economistul şef al FMI, a precizat că economia mondială îşi va reveni abia în 2011, prelungind criza cu încă un an. El a mai spus că FMI a cheltuit o cincime din fondurile sale de 250 de miliarde de dolari pentru a ajuta Islanda, Ungaria, Ucraina, Serbia şi Pakistan (Daniel Ionaşcu)

NE AŞTEAPTĂ RECESIUNEA?
Declaraţia făcută de Agenţia Moody’s, privind recesiunea pe care o va resimţi România în 2009, a stârnit păreri diferite. Premierul Tăriceanu a declarat că “Moody’s are o problemă legată de insuficienta cunoaştere a realităţilor economiei româneşti” şi că este mult mai normal şi mai obiectiv să ne referim la aprecierile Comisiei Europene, care estimează pentru România o creştere economică de 4,9% în 2009. În schimb, preşedintele Băsescu consideră că evaluarea Agenţiei Moody’s este cea mai corectă previziune. El a precizat că recesiune înseamnă “să avem un PIB în 2009 mai mic decât cel din 2008”. (D. Ivan)

UN MILIARD DE EURO
Ministerul Finanţelor (MEF) a semnat un acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii în valoare de un miliard de euro. “Împrumutul va fi utilizat în scopul asigurării resurselor financiare pentru cofinanţarea programelor de investiţii eligibile pentru asistenţă nerambursabilă de la Uniunea Europeană în cadrul a trei programe operaţionale sectoriale, respectiv pentru transport, mediu, creşterea competitivităţii economice, dar şi pentru alte programe prioritare”, a declarat secretarul de stat în cadrul MEF Eugen Teodorovici. Banii vor fi acordaţi în maxim 15 tranşe, data limită este 31 august 2013. (D. Ivan)

×
Subiecte în articol: economic