x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

21 Ian 2009   •   00:00

21 ianuarie 2009

BMW, ÎN ŞOMAJ
Constructorul de automobile BMW va trimite în şomaj tehnic 28.000 de angajaţi de la patru uzine din Germania, începând cu luna februarie, transmite AFP. Măsura este destinată reducerii costurilor într-un mediu economic nefavorabil pentru sectorul auto şi ar putea să dureze până la sfârşitul lunii martie. Lucrătorii afectaţi de şomaj tehnic vor beneficia de “cel puţin 93% din salariul lor net”. Compania a mai apelat la această metodă şi în lunile trecute în cazul a câteva mii de angajaţi din Germania. Vânzările BMW s-au prăbuşit cu peste 25% în lunile noiembrie şi decembrie, comparativ cu perioada similară din 2007. (E.S)

MAGAZINE ÎNCHISE
Retailerul de produse electronice, electrocasnice şi IT&C Flamingo va închide luna aceasta circa 15 magazine şi va amâna planurile de extindere cu 1-2 ani, pe fondul crizei economice mondiale. “Vom închide unităţi cu suprafeţe mici de vânzare, între 100 şi 200 de metri pătraţi. Vor fi închise în special magazine Flamingo Computers, dar şi din reţeaua Flanco”, a declarat Jiri Rizek, directorul executiv al grupului. Vânzările au scăzut în decembrie cu 10% comparativ cu perioada similară din 2007, deoarece condiţiile de creditare s-au înăsprit. Grupul nu închide magazinele Flanco World, cu suprafeţe de peste 1.000 de mp. (E.S)

BURSA SCADE CU 4,83%
Bursa a scăzut, marţi, cu 4,83%, la cel mai redus nivel din ultimii patru ani şi zece luni, într-o piaţă dominată de ordine de vânzare, în special pe acţiunile SIF-urilor şi pe titlurile Erste, care au pierdut 8,1%, respectiv aproape 15% din valorile de luni. “Probabil că mulţi dintre investitori au reacţionat mai târziu la ştirile negative venite ieri (luni – n.r.) de la Comisia Europeană”, a declarat Adrian Ceucă, directorul general adjunct al SSIF Broker, citat de Mediafax. CE a redus semnificativ prognoza de creştere economică a României pentru 2009 şi 2010, de la 4,7% la 1,75% şi, respectiv, de la 5% la sub 2,5%. (F.Z)

BECHTEL
Construcţia porţiunii Câmpia Turzii - Borş a Autostrăzii Transilvania ar putea costa 2,4- 2,5 miliarde de euro, peste valoarea contractului de realizare a întregului proiect de infrastructură, a declarat Radu Berceanu, ministrul Transporturilor. Oficialul  a afirmat că speră ca, până la sfârşitul anului 2012, compania Bechtel să finalizeze porţiunea Câmpia Turzii-Borş, pentru celelalte segmente una dintre variante fiind concesionarea, deoarece ministerul nu poate plăti toate lucrările simultan. Berceanu a cerut un termen în care constructorul speră să predea primii kilometri utilizabili ai Autostrăzii Transilvania. (E.S)

×
Subiecte în articol: economic