x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

29 Ian 2009   •   00:00

29 ianuarie 2009



CRIZA SCUMPEŞTE BEREA
Berea se va scumpi în acest an cu 4%-5%, cauza fiind deprecierea monedei naţionale. Peste 80% din materiile prime sunt din import. "Unele produse se vor scumpi mai mult, altele mai puţin, dar estimăm o medie a scumpirilor de 4%-5%. În condiţiile în care concurenţa va fi foarte puternică pe un segment acolo va fi greu de scumpit, însă pe celelalte segmente s-ar putea înregistra scumpiri şi mai mari", a spus Shachar Shaine, preşedintele United Romanian Breweries Bereprod (URBB). El a adăugat că ritmul de creştere al pieţei berii ar putea scădea la 3% în 2009, faţă de 5%, cât a fost anul trecut. (Daniela Ivan)

NAŢIONALIZARE
Germania va crea, până vineri, condiţiile legale pentru naţionalizarea băncii Hypo Real Estate, cea mai mare bancă de credite pentru sectorul imobiliar din Germania. Măsura ar reprezenta prima naţionalizare a unei bănci listate la bursă, după cel de-al doilea război mondial. Până vineri se va decide şi cu cât se va implica Guvernul german în această bancă, au declarat surse apropiate discuţiilor, citate de agenţiile de presă. Probabil va fi vorba despre o participaţie de cel puţin 75%. Hypo Real Estate a fost lovită puternic de criza creditelor ipotecare şi a beneficiat deja de finanţare de urgenţă de 50 de miliarde de euro. (F.Z.)

SPANIA, ÎN RECESIUNE
Banca Spaniei a anunţat ieri că ţara a intrat în recesiune. Economia ţării s-a contractat brusc la finele lui 2008, înregistrând două trimestre consecutive de declin. Reculul activităţii economice a fost de 1,1% în ultimile trei luni ale lui 2008, comparativ cu trimestrul precedent, potrivit Băncii Spaniei. În trimestrul al treilea, declinul a fost de 0,2%, pentru prima dată în 15 ani. Banca a pus acest recul pe seama reducerii puternice a consumului intern şi a investiţiilor. Şi Marea Britanie a intrat oficial în recesiune la finele lui 2008, pentru prima oară din 1991, după o scădere de 1,5% a PIB în trimestrul al patrulea. (F.Z.)

×
Subiecte în articol: economic