x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

14 Feb 2009   •   00:00

14 februarie 2009



RATING ÎN PERICOL
Guvernul României a luat măsuri corespunzătoare pentru înăsprirea politicii bugetare, a declarat ieri Kenneth Orchard, analist la Moody's. Totuşi, România ar putea avea nevoie de sprijin financiar din partea UE şi FMI pentru menţinerea ratingului la nivelul "Baa3", care implică risc redus de investiţii. Moody's este singura agenţie de evaluare financiară importantă care a menţinut calificativul României în categoria de risc redus pentru investiţii, după ce Standard & Poor's şi Fitch au retrogradat ratingul sub categoria de "investment grade", ca urmare a temerilor legate de politica bugetară şi de dezechilibrele externe.

ŞANSELE CRIZEI
Premierul Emil Boc a declarat că actuala criză economică încă nu şi-a produs toate efectele, dar că România are şanse, printr-un program de investiţii, să-şi continue dezvoltarea motoarelor economiei. "Criza economică nu şi-a produs toate efectele şi urmează să mai avem consecinţele ei, dar eu cred că, în România, printr-o politică de investiţii prin care ne vom corela cu BNR, pentru a putea relansa creditul bancar, vom putea continua dezvoltarea motoarelor economiei", a spus Boc. Premierul a vizitat fabrica Nokia din comuna Jucu, judeţul Cluj, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

BĂNCI
O criză de lichiditate în sistemul bancar din România este greu de anticipat, un rol important în menţinerea stabilităţii revenind rezervelor minime obligatorii, a declarat directorul general adjunct al BRD-Groupe Société Générale, Claudiu Cercel. "Probabilitatea unei crize de lichiditate în sistemul bancar din România este redusă, dacă nu chiar zero", a spus Cercel. Rezervele minime obligatorii constituite la BNR au reprezentat un fond tampon important în această perioadă, arătând că acestea reprezintă aproximativ 30% din lichiditatea din piaţă. Gestionarea lichidităţii s-a îmbunătăţit faţă de octombrie-noiembrie.

×
Subiecte în articol: economic