x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

21 Feb 2009   •   00:00

21 februarie 2009



GAZE
Miniştrii Energiei din Europa vor propune UE alocarea a zece milioane de euro pentru interconectarea reţelelor de gaze naturale din România şi Bulgaria. Cele două state au convenit interconectarea reţelelor de transport a gazului, pentru a reduce dependenţa totală a Bulgariei de importurile din Rusia. Realizarea proiectului necesită investiţii de circa 30 de milioane euro. Bulgaria intenţionează să-şi interconecteze sistemul de transport şi cu Grecia şi să construiască împreună cu Turcia un depozit de gaze naturale. O altă propunere vizează dublarea fondurilor pentru interconectarea reţelelor de gaze dintre Bulgaria şi Grecia.

AUTOSTRĂZI
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că există un nou concept privind finanţarea construcţiei de autostrăzi în urma aplicării căruia vor exista mai mulţi bani pentru autostrăzi. El a explicat că este vorba despre realizarea de porţiuni "foarte complicate şi foarte scumpe de autostradă", prin concesionarea lor către consorţii internaţionale care vor lua "la pachet" cu aceste lucrări şi porţiuni existente deja, pe care le vor administra pe 20 sau 25 de ani, în funcţie de oferte şi de rezultatele licitaţiilor ce vor fi organizate în acest sens. Astfel, se vor debloca fonduri, care ar putea fi utilizate pentru drumurile naţionale.

SECRET BANCAR
Scandalul dintre banca elveţiană UBS şi justiţia SUA s-a amplificat, deşi cele două părţi semnaseră miercuri un acord pentru soluţionarea unui caz de evaziune fiscală. Potrivit Departamentului de Justiţie al SUA, UBS a recunoscut că "a ajutat contribuabili americani să-şi ascundă conturile bancare de Fisc" şi a acceptat să plătească 780 milioane de dolari pentru soluţionarea cazului şi să dezvăluie identitatea evazioniştilor. Banca elveţiană a anunţat însă că refuză să dea numele, pentru că SUA vrea datele pentru circa 52.000 de clienţi. În Elveţia plouă cu acuzaţii atât la adresa SUA, cât şi contra UBS. (F.Z.)

×
Subiecte în articol: economic