x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

02 Feb 2009   •   00:00

2 februarie 2009



A MURIT ACADEMICIANUL VIRGIL CONSTANTINESCU
Distinsul academician profesor doctor inginer Virgil Constantinescu s-a stins din viaţă sâmbătă la domiciliul personal. A fost preşedintele Academiei Române, rector al Universităţii Politeh­nice Bucureşti şi ambasadorul României în Belgia vreme de opt ani. Virgil Cons­tan­tinescu s-a născut în anul 1931 şi a fost unul dintre cei mai mari savanţi români. Corpul neînsufleţit este depus astăzi la Politeh­ni­că. Cei care vor să-şi ia "rămas bun" vor avea ocazia să o facă şi mâine la Aula Aca­demiei Române, de unde cortegiul funerar se va deplasa la Cimitirul Bellu. Dumnezeu să-l odihnească! Sincere condo­lean­ţe familiei!

FOAME DE BANI
Nevoia de finanţare a României va continua să fie extrem de ridicată în perioada următoare, deşi deficitul de cont curent se va reduce substanţial. Deşi posibilitatea contractării de împrumuturi externe va creşte, autorităţile vor trebui să îşi ia angajamente puternice. Joan Hoey, analist la The Economist Intelligence Unit, a declarat despre România că "există un risc ridicat ca finanţarea să fie insuficientă" şi că ţară noastră ar putea apela fie la FMI, fie la UE, fie la amân­două. Andrew Colqu­houn, director la agenţia de evaluare Fitch, nu crede că UE ar dori să ne ofere sume mari de bani fără sprijinul FMI. (D. Ionaşcu)

GARANŢII DE LA STAT

Gigantul american al asigurărilor, AIG, negociază cu autorităţile de la Washington obţinerea unor garanţii de stat pentru o parte din activele sale. Potrivit Wall Street Journal, garantarea activelor ar fi o decizie similară cu măsurile luate la salvarea băncilor Citigroup şi Bank of Ame­rica. AIG vrea să vândă şi o parte din divizii, cum ar fi American Life Insurane Co (Alico), prezentă şi pe piaţa din România. Guvernul american a salvat de la faliment AIG în septembrie 2008 printr-un împrumut de 85 de miliarde de dolari în schimbul a 80% din acţiuni. Ulterior, suma a crescut la 152 de miliarde de dolari. (D. Ionaşcu)

×
Subiecte în articol: economic