x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

23 Feb 2009   •   00:00

23 februarie 2009



SALARIZARE
Premierul Emil Boc a dat asigurări că vi­itoarea Lege unică a salarizării bugetari­lor nu va duce la reducerea salariilor, dar majorările vor fi acordate diferit. "Le­gea va elimina discriminările existen­te în momentul de faţă în sistem, fiecare va primi salariul cuvenit, pe măsura pre­gă­tirii, a muncii prestate şi cu o ierar­hi­zare corespunzătoare pe scara profesiilor din România. Probabil că unele componente profesionale nu vor primi majorări de salarii câţiva ani; în timp ce altele vor avea salarii care vor creşte într-un ritm accelerat", a spus Boc. Guvernul pre­gă­­teş­te o serie de legi privind descentra­li­zarea în Educaţie, Sănătate şi Poliţia locală.

DACIA SUV
Primul model Sport Utility Vehicle (SUV) al Dacia va fi prezentat la salonul auto de la Geneva. "SUV-ul Dacia a fost pro­iectat în România în proporţie de pes­te 80%, de Renault Technologie Rouma­nie. Maşina se află în faza finală, iar in­tro­ducerea ei în producţie şi lansarea pe piaţă este doar o problemă de calendar", au declarat sur­se apropiate uzinei din Mio­veni. Dacia SUV nu va fi omologul mo­delului Renault Sandero Stepway, pre­zent pe piaţa braziliană, ci va semăna pu­ţin cu Sandero. Pe lângă SUV, Dacia va mai prezenta un concept, de dimensiuni compacte, ale cărui elementele de design vor fi preluate de modelele Dacia.

REGULI BVB
Şedinţele de tranzacţionare de la BVB nu vor mai fi suspendate automat când indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, scade cu 12%, ci doar după consultări între directorul general şi Consiliul Bursei. "În cazul în care indicele BET va scădea cu 12%, şedinţa de tranzacţionare nu va fi suspendată automat, ci numai la decizia directorului general, după consultarea membrilor Consiliului Bursei", a declarat Stere Farmache, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB. Modificarea a fost aprobată de Consiliul Bursei şi a fost luată pentru alinierea BVB la standardele burselor europene.

BĂNCI REFORMATE
Primul ministru al Marii Britanii, Gordon Brown consideră că sistemul bancar trebuie să fie reformat astfel încât să se afle în slujba economiei şi nu să o dirijeze. Brown solicită crearea "unui sistem bancar reformat şi mai responsabil". Premierul britanic consideră că "băncile trebuie să acţioneze în funcţie de interesele pe termen lung ale acţionarilor şi în beneficiul economiei în ansamblu, nu doar în interesul pe termen scurt al bancherilor". Cancelarul german, Angela Merkel, i-a primit ieri, la Berlin, pe omologii săi din statele europene membre ale G20 (Franţa, Marea Britanie, Italia), dar şi pe cei din Spania şi Olanda.

×
Subiecte în articol: economic