x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

14 Mar 2009   •   00:00

14 martie 2009



CENTRE DE AFACERI
Guvernul pune la dispoziţia oamenilor de afaceri clădiri în şase ţări unde vor fi centre de afaceri. Clădirile sunt situate în Chişinău, Moscova, Beijing, New Dehli, Cairo şi Istanbul, unele aflate în administrarea MAE, în care vor funcţiona centre de afaceri, a anunţat ministrul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Constantin Niţă. "Avem deja avizul Ministerului de Externe, pentru că unele clădiri vor fi preluate de la MAE. Mai avem de clarificat situaţia personalului care va merge de la asociaţiile patronale sau de la camerele de comerţ şi care va trebui să lucreze în aceste center", a declarat ministrul Constantin Niţă.

SE APRECIAZĂ LEUL?
SocGen recomandă închiderea poziţiilor lungi de vânzare de euro contra leu, forint şi zlot. "Poziţiile noastre lungi euro/coroană cehească s-au încheiat şi am închis poziţiile lungi euro/zlot, euro/forint şi euro/leu, cu unele profituri", a anunţat ieri Societe Generale (SocGen), proprietarul BRD, care a precizat că va adopta o atitudine neutră. Poziţiile lungi pe piaţa valutară reprezintă intrarea jucătorilor pe contracte de vânzare a unei monede contra alteia, în cazul României euro contra leu. Recomandarea indică aşteptări de stagnare sau apreciere a celor trei monede naţionale, respectiv leul, forintul şi zlotul, faţă de euro. (D. Ivan)

AVERTISMENT BM
Programele anticriză vor fi insuficiente pentru combaterea recesiunii mondiale, în lipsa altor măsuri. Guvernele trebuie să ia măsuri pentru stabilizarea sectorului bancar, existând pericolul să se intervină prea puţin şi tardiv, a declarat preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, citat de Reuters. "Dacă nu rezolvi problema bancară, stimulentele sunt ca o doză de zahăr. Dau energie sistemului, dar aceasta dispare dacă nu sunt redeschise pieţele de creditare", a mai precizat Zoellick. O analiză a FMI a arătat că redresarea nu poate avea loc fără eliminarea activelor neperformante şi recapitalizarea băncilor.

POLONIA VREA EURO
Polonia intenţionează să intre în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM-2), premergător aderării la zona euro, în prima jumătate a anului 2009. Măsura este necesară pentru a respecta obiectivul de a adopta moneda unică la 1 ianuarie 2012, a declarat ministrul de Finanţe, Jacek Rostowski. "Polonia nu are nevoie de ajutor. Ţările din Europa Centrală se află în situaţii diferite", a spus el. Rostowski a apreciat că problema polonezilor care plătesc credite ipotecare în valută este exagerată şi a explicat că împrumuturile în alte monede decât zlotul reprezintă 11,5% din PIB.

×
Subiecte în articol: economic