x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

21 Mar 2009   •   00:00

21 martie 2009



LOCURI DE MUNCĂ
În perioada 19 - 26 martie vor fi disponibile peste 11.600 de locuri de muncă, la nivelul întregii ţări. Cele mai multe posturi vacante sunt în Bucureşti (2.589), în judeţele Dolj (758), Braşov (559), Călăraşi (510) şi Cluj (483), conform datelor ANOFM. Destul de bine la acest capitol stau şi judeţele Constanţa, Hunedoara şi Bihor, la polul opus situându-se judeţele Alba şi Mehedinţi, cu cele mai puţine locuri de muncă disponibile, respectiv 38 în fiecare. La nivel naţional, persoanelor cu studii superioare li se oferă 778 de locuri de muncă, cele mai multe fiind pentru ingineri, subingineri, brokeri şi asistenţi medicali generalişti.

SCUMPIRI
Rompetrol a majorat ieri, cu şapte bani, preţul unui litru de benzină, după ce Petrom şi Lukoil, principalii competitori ai companiei pe piaţa distribuţiei de carburanţi, au operat joi creşteri similare pentru acest sortiment. Astfel, benzina Efix 95 costă 3,49 lei pe litru, în timp ce sortimentul Alto 101 poate fi cumpărat cu 4,14 lei pe litru, se arată într-un comunicat al Rompetrol.  Compania a menţinut preţul motorinei. Lukoil şi Petrom au scumpit joi, tot cu şapte bani, litrul de benzină, nu şi motorina. Principalul motiv invocat de petrolişti pentru scumpirea benzinei este creşterea accizelor.

SIF AVAS
AVAS a finalizat documentaţia de înfiinţare a Societăţii de Investiţii Financiare (SIF), care va administra cele 356 de pachete minoritare de acţiuni din portofoliul instituţiei. Actele au fost transmise ieri spre analiză Bursei, CNVM, Asociaţiei Brokerilor şi celor cinci SIF-uri. Potrivit preşedintelui AVAS, Mircea Ursache, statul face economii prin înfiinţarea SIF, întrucât nu vor fi realizate cheltuielile presupuse de valorificarea individuală a pachetelor de acţiuni şi nici cele privind participarea reprezentanţilor în AGA şi în CA. Noua SIF va avea un capital social de 120 milioane de lei şi va fi administrată de o societate de administrare (SAI).

×
Subiecte în articol: economic