x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

27 Mar 2009   •   00:00

27 martie 2009



PIERDERI
Aproximativ 40% din numărul total de societăţi comerciale, respectiv 617.000, înregistrau în 2007 pierderi pentru ultimii doi ani de activitate, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea. El a precizat că, din totalul companiilor, aproximativ 12.000 aduc 83% din veniturile publice la buget. Cifra totală de afaceri ale firmelor se ridică în perioada menţionată la 770 de miliarde de lei, rata profitului acestora, la nivel agregat, fiind de 5,8%. 242.000 de societăţi înregistrează pierderi, cu o cifră de afaceri de 140 de miliarde de lei. În cazul acestor societăţi, rata medie a pierderilor este de 16,2%.

CRIZA PETROLIERĂ
Criza financiară globală a frânat investiţii în domeniul explorării şi producţiei de resurse minerale şi va conduce, în curând, la un salt puternic al cotaţiilor ţiţeiului. Ritmul de scădere a rezervelor curente de petrol din zăcămintele aflate în exploatare în întreaga lume este de 20% pe an şi nu poate fi redus semnificativ decât prin investiţii masive, spune Matt Simmons, fondatorul băncii de investiţii Simmons & Co. În contextul declinului preţurilor petrolului cu 100 de dolari faţă de maximele din 2008, companiile petroliere nu pot susţine nivelurile obişnuite de investiţii, iar rezultatul acestei situaţii este scăderea producţiei.

BONUSURI TĂIATE
Guvernul Franţei va interzice de săptămâna viitoare, printr-un decret, acordarea de prime şi alte bonusuri angaja-ţilor cu funcţii de conducere în companiile ajutate de stat. Mai multe incidente legate de bonusuri sau indemnizaţii de plecare acordate angajaţilor cu funcţii de conducere din cadrul unor companii afectate de criza economică şi salvate de stat au scandalizat, în ultimele zile, opinia publică şi clasa politică franceză. O filială a grupului bancar francez Crédit Agricole, care a anunţat că va elimina 75 de locuri de muncă în Europa pentru a reduce cheltuielile, intenţionează să acor-de bonusuri de 51 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: economic