x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

30 Mar 2009   •   00:00
SALARIILE, ÎN NEGOCIERE
Salariile şi pensiile mici nu vor fi afectate şi va trebui găsită o formulă să fie uşor ridicate, chiar şi în această pe­ri­oadă de criză, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu. România a acceptat punctul de vedere al Fondului potrivit căruia România va avea o creştere economică negativă de minus 4% din PIB şi o reducere de 1,1% a cheltuielilor din sistemul public. Şeful statului a menţionat că aceasta se poate realiza fie prin în­gheţarea salariilor funcţionarilor publici şi contractuali şi, în timp, o aşezare a sporurilor la 30% din salarii, de la categorie la categorie, fie prin reducerea cu 5% a numărului de funcţionari existenţi.

NAŢIONALIZARE
Guvernul Germaniei a decis să acorde ajutor băncii de credite imobiliare Hypo Real Estate, prin preluarea iniţială a unui pachet de de 8,7% din acţiuni, ur­mată de naţionalizarea integrală. Hypo a anunţat pierderi înainte de taxe de 5,375 de miliarde de euro pentru 2008 şi anti­ci­pează că va rămâne pe roşu pentru încă doi ani. Instituţia susţine că are ne­voie de ajutorul statului pentru a se încadra în necesarul de capital impus de banca centrală a Germaniei. Hypo a beneficiat deja de sprijinul statului, prin garanţii guvernamentale de 100 de miliarde de euro. Exe­cutivul german va prelua 25% din ac­ţiunile Commerzbank.

ALIANŢĂ CHRYSLER - FIAT
Consiliile de supraveghere ale Chrysler şi Fiat au mandatat conducerile executive să încheie o alianţă între cele două companii. Operaţiunea depinde de con­diţiile care vor fi impuse de Guvernul american pentru acordarea de noi ajutoare concernului din Detroit. Termenii finali ai acordului de alianţă de­pind de condiţiile impuse Chrysler de Gu­vern pentru acordarea de noi ajutoare de stat. Reprezentanţii Chrysler şi Fiat au evaluat în ultimele două luni propunerile de alianţă sau parteneriat şi au realizat planuri de afaceri pentru operaţiunile combinate. Chrysler a cerut Trezoreriei noi ajutoare de stat de 5 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: economic