x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

24 Oct 2009   •   00:00

24 octombrie 2009



ACORDUL STAND-BY
O misiune a CE se va afla la Bucureşti în perioada 28 octombrie -
9 noiembrie, simultan cu cele ale FMI şi BM, potrivit unui comunicat al CE. CE are în plan evaluarea respectării condiţiilor de acordare a asistenţei privind balanţa de plăţi, oferită României de către UE.

ESTIMĂRI
Un euro puternic ar putea afecta economia din UE, fiind necesară o coordonare mai mare la nivel global pe pieţele de schimb valutar. Dolarul s-a depreciat cu aproximativ 20% faţă de euro şi valuta chineză, yuanul, începând cu luna martie. În această situaţie, produsele zonei euro şi ale Chinei comercializate în dolari s-au scumpit. Aparent, un euro puternic ar putea să pună probleme economiei din zona euro.

INDUSTRIE
România a avut în august unul dintre cele mai reduse ritmuri de scădere din UE a comenzilor noi din industrie, sub nivelul mediu al celor 27 de state membre, potrivit Eurostat. Astfel că România a înregistrat scăderi de 19,6%, faţă de 2008, pe când media de scădere din statele membre a fost de 22,3%. Cele mai severe scăderi au fost înregistrate în Lituania (42,3%), Finlanda (37,3%).

×
Subiecte în articol: economic