x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

28 Apr 2010   •   00:00

28 aprilie 2010



SUBVENŢII PENTRU FERMIERI
Micii producători agricoli pot primi sprijin de la stat dacă se înregistrează la Registrul Comerţului şi, din acest motiv, ordonanţa care a stârnit controverse săptămâna trecută este în avantajul lor, a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru (foto). "Noi îi încurajăm pe micii producători să se înregistreze la Registrul Comerţului, ca să îi putem ajuta. Avem Măsura 141, care se referă la fermele de subzistenţă, prin care putem acorda 1.500 euro pe fermă pe an, timp de cinci ani, cu condiţia ca fermierii să fie înregistraţi la Registrul Comerţului", a spus Dumitru.

FMI, PRIMA ZI
Arieratele şi nivelul redus al încasărilor bugetare sunt principalele probleme pe care le are România vizavi de acordul cu FMI. Experţii FMI au ajuns ieri în România şi s-au întâlnit cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, cu care au discutat situaţia încasărilor bugetare pe primul trimestru. Execuţia bugetară pe primul trimestru s-a încadrat în ţinta nominală de deficit, de 8,25 miliarde de lei, convenită cu FMI, dar veniturile bugetare sunt mai mici decât prognoza, a anunţat ministrul Sebastian Vlădescu. El a spus că în discuţiile cu FMI va fi abordată şi lărgirea bazei de impozitare. Indicatorii conveniţi cu Fondul pentru primul trimestru au fost atinşi, mai puţin nivelul arieratelor, adică al sumelor care trebuie plătite de stat şi care au termenul depăşit cu 90 de zile. Surse guvernamentale spun că Guvernul va solicita o derogare din partea FMI. (Daniela Ivan)

ECONOMII ÎN CREŞTERE
Depozitele populaţiei şi ale firmelor au crescut cu 1,2% în martie faţă de februarie, ajungând la 167 miliarde de lei. Însă în ultimele 12 luni, avansul este mult mai mare, de 8,4%, potrivit datelor BNR. Depozitele populaţiei au crescut cu 8,9%, iar ale firmelor cu 9%. Performanţa este cu atât mai notabilă cu cât a fost realizată într-un an de criză, în care salariile nu au mai crescut, ba chiar au scăzut, iar firmele s-au confruntat cu o mare lipsă de lichiditate. (D.I.)

FINANŢARE UE
Absorbţia pe fondurile europene destinate agriculturii este foarte bună, comparativ cu cea pe fonduri structurale, din 2007 până în prezent, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) făcând plăţi în valoare de peste 3 miliarde de euro, au anunţat reprezentanţii ministerului. 1,5 miliarde de euro din totalul fondurilor europene absorbite de agricultorii români au fost destinate plăţilor directe pe suprafaţă, iar alte 1,67 miliarde de euro au fost destinate fondurilor care finanţează dezvoltarea rurală conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

×
Subiecte în articol: economic