x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Stop pomenilor electorale

Stop pomenilor electorale

11 Iun 2009   •   00:00
Stop pomenilor electorale
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale ar putea submina capacitatea viitoare a României de a plăti înapoi cele 12,97 miliarde de euro împrumutate de la Fondul Monetar Internaţional, se arată în acordul de înţelegere.



Alegerile prezidenţiale din toamnă ar putea dăuna implementării programului negociat, precizează FMI la capitolul care analizează riscurile asupra capacităţii de plată a României, împreună cu presiunea deficitelor externe şi înrăutăţirea mediului economic. "În aceste circumstanţe, va exista un risc ca băncile străine să nu fie capabile să îşi menţină expunerile pe România, în ciuda angajamentelor lor de a face acest lucru, împreună cu riscul ieşirii de capital" se arată în raport.

Misiunea FMI, condusă de Jeffrey Franks (foto), a cerut supravegherea din partea ministerelor Finanţelor şi al Muncii pentru companiile de stat sau cu capital majoritar de stat. "În timpul programului, informaţiile vor cuprinde şi documentele privind sancţiunile aplicate - scăderea salariilor şi demiterea conducerii în conformitate cu prevederile Ordonanţelor 37/2008 şi 79/2008 - dacă bugetele şi ţintele de restructurare ale companiilor nu sunt realizate", potrivit memorandumului.

La a doua revizuire a acordului, ţintele trimestriale indicative pentru 2010 vor fi stabilite pe bugetele primelor 30 de companii de stat. Companiile trebuie să se încadreze la cheltuielile cu personalul în limitele bugetelor de venituri.

CRITERII DE PERFORMANŢĂ
În cazul inflaţiei, aceasta trebuie să scadă de la 6,7% în martie până în limita a 3,5%, plus sau minus un punct procentual. În cazul în care inflaţia este cu 2 puncte peste limită, vor trebui luate măsuri. În luna mai, aceasta era de 5,95%. BNR va putea cere acţionarilor băncilor majorarea capitalului sau limitarea distribuirii profitului.

Click pentru a vedea memorandumul incheiat cu FMI

×
Subiecte în articol: economic