x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Subfinanţarea cronică, genocidul cercetării româneşti

Subfinanţarea cronică, genocidul cercetării româneşti

de Adrian Stoica    |    18 Aug 2020   •   10:07
Subfinanţarea cronică, genocidul cercetării româneşti

„Nu vă mai bateţi joc de cercetarea românească!” este apelul lansat ieri guvernului de Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare din România (F.S.L.C.P.R.). „În ultimii 30 de ani, România a fost transformată într-o piaţă de desfacere prin desființarea întreprinderilor autohtone performante și distrugerea institutelor și unităților de cercetare-proiectare, prin privatizări dirijate al căror unic scop a fost satisfacerea intereselor, cu precădere imobiliare, ale clientelei politice și universitare”, se arată în apelul semnat de președintele F.S.L.C.P.R., Radu Minea. 

 

Lipsa cronică a finanţării pentru cercetare şi eliminarea cercetătorilor au dus la distrugerea domeniul cercetării ştiințifice şi dezvoltării tehnologice, se arată în comunicat. Astfel, dacă în 1989 România avea 60.000 cercetători atestați, în 2016 mai avea 7.801, iar din acest punct de vedere ocupa ultimul loc în Uniunea Europeană. „În situația actuală, când țări ca Franța, Germania, S.U.A. ș.a. au crescut substanțial fondurile alocate Cercetării Științifice-Dezvoltarii Tehnologice, având ca scop combaterea pandemiei și a efectelor acesteia asupra economiilor naționale, recunoașterea rolului vital al cercetării științifice și a importanței pentru securitatea națională, dar și ignorarea realității, conduc la concluzia că nu avem numai un genocid privind sectorul Cercetare Științifică-Dezvoltarea Tehnologică, ci un genocid vizând România”, se mai arată în comunicat. 

 

Încă din 2019, odată cu instalarea guvernului PNL, în Programul de guvernare, aprobat prin H.G. 22/2020, se stabilea ca primă grijă a guvernanților, desființarea Ministerului Cercetării și Inovării (M.C.I.) și comasarea lui cu Ministerul Educației Naționale (M.E.N.), sub denumirea de Ministerul Educației și Cercetării (M.E.C.). De asemenea, s-a renunţat la obligaţia alocării a 1% din PIB pentru finanţarea domeniului Cercetării Științifice-Dezvoltării Tehnologice, OUG 1/2020 amânând aplicarea acestei prevederi până în 2022.

Radu Minea, preşedintele F.S.L.C.P.R.


Vor fi sesizate Parlamentul şi Comisia Europeană


În aceste condiţii, Federaţia Sindicatelor din Cercetare anunţă că va sesiza Parlamentul și Comisia Europeană privind situația reală a cercetării din România şi interpelarea guvernului pentru lipsa unui răspuns la solicitările de prezentare a situației din domeniu. În plus, se are în vedere sesizarea organelor abilitate ale statului în legătură cu acțiunile vizând securitatea României, prin sabotarea activității de cercetare. Printre solicitările federaţiei se numără şi reînfiinţarea Ministerului Cercetării și Tehnologiei.

 


 

×