x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Subvenţia la căldură, eliminată. Preţul gigacaloriei explodează!

Subvenţia la căldură, eliminată. Preţul gigacaloriei explodează!

10 Mai 2011   •   12:42
Subvenţia la căldură, eliminată. Preţul gigacaloriei explodează!
Sursa foto: /Intact Images
164626-20100124143524002.jpgÎn ultimele negocieri avute cu FMI, Guvernul s-a angajat să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediat următoare, astfel factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea autorităţilor locale de a acoperi diferenţa din surse proprii.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a declarat că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.

"Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există, însă, o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare", a spus Franks.

Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subvenţiilor în acest an pentru căldură va avea efect şi asupra inflaţiei , care ar putea urca şi până la 6%, peste cea mai recentă prognoză a Băncii Naţionale a României.

"Ne aşteptăm ca inflaţia (după eliminarea subvenţiilor - n.r.) să fie undeva între 5% şi 6%. Vom face calculele când vom şti cu exactitate care sunt schimbările în ceea ce priveşte şi modificările la preţul gazelor", a mai spus Franks.

×
Subiecte în articol: subventiile