x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Succesul politic îmbogăţeşte familia consilierului PMP Ionescu de la CGMB

Succesul politic îmbogăţeşte familia consilierului PMP Ionescu de la CGMB

de Cristian Anton    |    21 Aug 2018   •   15:30
Succesul politic îmbogăţeşte familia consilierului PMP Ionescu de la CGMB

Andrei George Ionescu este consilier general PMP din 2016, iar de atunci afacerea familiei sale din Brăila a explodat. Avimi Serv SRL a primit contracte de zeci de milioane de euro de la stat fix de când Ionescu a ajuns să joace în liga mare a politicii. Candidat la Camera Deputaţilor şi partener de afaceri cu un fost ministru, alesul PMP consfinţeşte, încă o dată, o axiomă tipic românească: ai reuşit în politică, în mod obligatoriu te vei îmbogăţi din afacerile cu statul. Indiferent dacă eşti la putere sau în opoziţie, mereu se va găsi o felie şi pentru tine.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a încheiat pe 25 iulie 2018 un acord cadru valabil 24 de luni privind livrarea de agregate de carieră (nisip, criblură şi piatră spartă) pentru Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Bucureşti. Beneficiară este Avimi Serv SRL din Brăila, care va primi pentru serviciile sale 4.677.000 lei, fără TVA. Milionul primit de firma din Brăila este doar ultimul furnizat de la bugetul de stat în conturile unei companii aparent „nevinovate”. Datele problemei se schimbă, însă, când constatăm că directorul executiv al Avimi Serv este Andrei George Ionescu, ales în iunie 2016 în Consiliul General al Municipiului Bucureşti pe listele PMP. A fost momentul din care pentru firma patronată de Victoria şi Mihail Romy Ionescu, părinţii consilierului general, au început să curgă pe bandă rulantă contracte cu statul.

Şi-a mărit de 12 ori cifra de afaceri

Avimi Serv SRL are ca domeniu de activitate transporturi rutiere de mărfuri şi a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 22.694.708 lei şi un profit net de 828.269 lei, cu 37 de angajaţi. Firma soţilor Victoria şi Mihail Romy Ionescu a fost înfiinţată în 2006, iar de atunci până în 2015, inclusiv, a prins „doar” 46 de contracte cu statul, în valoare totală de nici 550.000 de euro.

25 milioane de euro este valoarea contractelor primite de Avimi Serv de când Andrei George Ionescu este consilier general PMP

După ce fiul lor, Andrei George Ionescu, a fost ales consilier general în Bucureşti, afacerea familiei a explodat: 46 de contracte în valoare de trei milioane de euro primite direct în intervalul 2016- 2018, alte 10 în urma unor licitaţii- în valoare de peste 15 milioane de euro, plus câteva prin alte proceduri de achiziţie, cu o valoare cumulată de peste două milioane de euro. O evoluţie vizibilă şi în cifrele de afaceri ale firmei: de la 1,8 milioane lei în 2012, la 22,6 de milioane lei în 2016. Una peste alta, Avimi Serv SRL a beneficiat de circa 120 de contracte cu statul, marea majoritate prin încredinţare directă, fără licitaţie. 

Bani frumoşi din piatră seacă

Cel mai mare tun reuşit de Avimi Serv a fost vara aceasta: pe 27 iunie 2018, CNAIR îi oferea 7,4 milioane de euro pentru produse de balastieră destinate DRDP Braşov. În iunie 2017, aceeaşi CNAIR plătea firmei lui Ionescu alte 2,2 milioane euro pentru pietriş şi balast necesar DRDP Cluj, în timp ce Societatea Naţională a Sării Salrom SA parafa în noiembrie 2016 un contract de două milioane de euro cu Avimi Serv, ca să vorbim doar de cele mai bănoase înţelegeri. În rest, milioanele curg cu ţârâita achiziţiilor directe de la primării, organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, şcoli şi licee din Brăila natală.     

Asociat cu ministrul lui Tăriceanu

Andrei George Ionescu nu este doar angajat la mama şi tata. Consilierul PMP apare în Anioest Consult SRL (servicii anexe transporturilor, cu afaceri de două milioane lei anul trecut), Driran Eco SRL (reciclare, radiată în mai 2018, fără activitate), Dacica Com SRL (comerţ cu amănuntul, cu un rulaj insignifiant, de 144.000 lei) şi EPP Legal Adviser SRL (consultanţă, afaceri de 170.000 lei). Prin Anioest Consult şi EPP Legal Adviser, consilierul Ionescu a prins şi alte contracte cu statul, toate prin încredinţare directă: 7.100 euro în cazul primeia pentru flyere oferite Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, respectiv 140.000 euro în schimbul consultanţei pentru achiziţii publice, de la diverse primării şi Ministerul Agriculturii. În EPP Legal Adviser, apare la un moment dat şi Sorin Vicol, fost ministru în Guvernul Tăriceanu şi director general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu. 

 

×
Subiecte în articol: Andrei George Ionescu