x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Summitul BRICS din Africa de Sud. Peste 40 de state vor să facă parte din organizație

Summitul BRICS din Africa de Sud. Peste 40 de state vor să facă parte din organizație

de Redacția Jurnalul    |    20 Iul 2023   •   23:05
Summitul BRICS din Africa de Sud. Peste 40 de state vor să facă parte din organizație
Sursa foto: Hepta

BRICS s-ar putea extinde cu alte 40 de state care și-au manifestat dorința de a face parte din organizația economică globală, scrie Reuters.

Țările membre se pregătesc pentru summit-ul din 22 - 24 augsut 2023, din Africa de Sud, iar diplomația acestei țări spune că peste 40 de țări vor să se alăture grupului. 

Au depus deja cereri oficiale de aderare 22 de state dar "există un număr egal de ţări care şi-au exprimat informal interesul de a deveni membri BRICS, inclusiv toate statele importante din sudul global", a spus Anil Sooklal, diplomat sud-african responsabil cu BRICS. 

Și-au exprimat astfel dorința de a face parte din organizație state precum Argentina, Iran, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Congo, Cuba, Kazahstan. 

Totodată, președintele Rusiei, Vladimir Putin, va participa prin videoconferință pentru a evita eventualele tensiuni create de mandatul de arestare emis de Tribunalul Penal Internațional pe numele său, în condițiile în care Africa de Sud recunoaște autoritatea TPI. Va fi prezent ministrul de Externe, Serghei Lavrov. 

BRICS a fost înființat la începutul acestui mileniu de către Brazilia, Rusia, India și China, iar în 2011 s-a alăturat Africa de Sud, ca o alternativă la G7. Organizația vrea să reprezinte o contrapondere la hegemonia statelor occidentale, conduse de SUA. 
 

×
Subiecte în articol: BRICS africa de sud Rusia