x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Suprafaţa nou-închiriată s-a redus cu 60% pe fondul crizei economice

Suprafaţa nou-închiriată s-a redus cu 60% pe fondul crizei economice

de Daniela Ivan    |    10 Aug 2009   •   00:00

Dezvoltatorii au finalizat în Bucureşti 200.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în primul semestru al anului, însă suprafaţa nou-în­chiriată s-a redus cu 60%. Afectate de criză, firmele nu şi-au mai permis să se mute în spaţii noi şi au preferat să renegocieze scăderea chiriilor pentru vechile sedii.

Suprafaţa închiriată în birourile din Bucu­reşti s-a redus cu 60% în primul semestru al acestui an, conform unui studiu al agenţiei Jones Lang LaSalle (JLL). Dezvoltatorii au fina­lizat în Bucureşti, în primul semestru, 200.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, stocul ajungând la 1,35 mi­lioane de metri pă­traţi, dar suprafaţa nou-închiriată s-a redus cu 60% faţă de perioada similară din 2008, la 51.000 de metri pătraţi, potrivit Jones Lang LaSalle (JLL). "Estimăm că circa 60.000 de me­tri pătraţi se află în construcţie, cu fina­li­za­re în semestrul al doilea din acest an, ceea ce va determina ca oferta anuală de spaţii să atingă un nivel similar anului trecut. Aştep­tăm ca oferta să ajungă la 270.000 de metri pătraţi pentru tot anul, iar preluarea de spaţii în acest an va scădea cu peste 50%-60% faţă de 2008", se arată într-un raport al compa­niei de servicii imobi­liare, citat de Media­fax.


CHIRII REDUSE
Cum rata medie de neocupare a birourilor din Capitală a crescut considerabil, atingând un nivel de 10,8%, proprietarii au fost nevoiţi să reducă chiriile. Concret, acestea au scăzut cu 10%-15% faţă de nivelul din primul semestru al anului trecut, ajungând la un maxim de 22 euro/mp/lună. "Cererea scăzută, combinată cu oferta mare, a determinat scăderi ale preţurilor de închiriere, nivelul maxim ajungând la 80-95 de euro/mp/lună pentru centrele comerciale, în timp ce pentru spaţiile stradale s-a ajuns la 70-90 euro/mp/lună", se arată în studiul citat.

În schimb, pentru anul viitor, analiştii imobiliari estimează o reducere a stocului de spaţii livrate la 180.000 de metri pătraţi şi, totodată, o revenire a pieţei de închiriere o dată cu îmbunătăţirea condiţiilor economice de ţară. "Rata de neocupare va creşte şi în semestrul doi din 2009, până la sfârşitului primelor şase luni din 2010. (...) Suntem de părere că în continuare se vor fina­liza cu întârziere un număr de proiecte, până ce se va asigura un nivel ridicat al gradului de ocupare", se menţionează în raport.


CRIZĂ
Criza economică determină companiile să renunţe la mutarea în sedii mai luxoase. "Devine din ce în ce mai dificil să se asigure un grad ridicat de preînchiriere, ceea ce înseamnă că puţine proiecte vor fi începute.

Pentru cele aflate deja în construcţie există posibilitatea să nu fie în totalitate închiriate la inaugurare, ceea ce poate determina chiar şi amânarea inaugurărilor din cauza numă­rului insuficient de chiriaşi", apreciază ana­liştii JLL. Problema este că există destul de multe clădiri de birouri în construcţie, ceea ce va aduce pe piaţă alţi 210.000 de metri pătraţi, care vor fi finalizaţi până la sfârşitul anului. În acest an sunt anunţate opt proiecte, iar pentru 2010, alte 13-15. Cea mai mare parte a spaţiilor livrate în acest an sunt localizate în Pipera şi în vestul oraşului.

×
Subiecte în articol: economic birouri inchiriere