x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa pe ambalaj scoate industria alimentară în stradă

Taxa pe ambalaj scoate industria alimentară în stradă

de Daniela Ivan    |    05 Feb 2016   •   14:58
Taxa pe ambalaj scoate industria alimentară în stradă
Sursa foto: Adrian Manolache

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară vor picheta în data de 9 februarie sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Acestea s-au declarat nemulţumite de faptul că producătorii sunt obligaţi să plătească o penalizare de 2 lei pentru fiecare kilogram de deşeu de ambalaj necolectat şi nereciclat.

Protestul va avea loc în Piaţa Constituţiei şi potrivit organizatorilor sunt aşteptate peste 2.500 de persoane. „Marţi (9 februarie 2016, n.r.), de la ora 11.00, va fi un protest de amploare al industrie alimentare pentru penalitatea care ni se impută nejustificat. Ne-am dori ca luni (8 februarie 2016, n.r.) să anunţăm că renunţăm la protest, dar pentru asta ar trebui să existe disponibilitatea pentru dialog din partea Ministerului Mediului”, a spus Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate ieri.

Potrivit lui Sorin Minea (foto), preşedintele Federaţiei Romalimenta, sistemul de reciclare trebuie să fie gândit de către cei din minister în aşa fel încât să impună penalizări pe lanţ celor care sunt responsabili, nu celor care sunt mulţi şi proşti. La ora actuală, media este undeva la 50 de euro pe tonă. În Bulgaria este sub 30 de euro/ tonă, iar pe primul loc este Germania cu 270 de euro pe tonă. La noi, cu cei 2 lei/kg, iese o sumă de 500 de euro pe tonă.

Suprataxa de reciclare va duce la falimentul multor fabrici din industria alimentară şi disponibilizarea a peste jumătate dintre angajaţi din acest sector, toate costurile urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

În cazul în care nu va reuşi crearea unui sistem funcţional de management al deşeurilor de ambalaje, România ar putea plăti amenzi care ajung până la 200.000 euro/zi
 

×