PROPUNERE ● Profiturile excepţionale impozitate
Oamenii de afaceri recomandă Guvernului introducerea unei taxe speciale
pe profiturile companiilor care activează în sectorul extracţiei, ca
măsură de combatere a creşterii preţurilor la nivel internaţional. Cea
mai afectată societate ar putea fi Petrom.
PROPUNERE ● Profiturile excepţionale impozitate
Oamenii de afaceri recomandă Guvernului introducerea unei taxe speciale pe profiturile companiilor care activează în sectorul extracţiei, ca măsură de combatere a creşterii preţurilor la nivel internaţional. Cea mai afectată societate ar putea fi Petrom.
Reprezentanţii oamenilor de afaceri cer impozitarea profiturilor excepţionale ale companiilor din industria extractivă după ce preţul materiilor prime a crescut foarte mult ca urmare a crizei economice mondiale. "Cei care extrag aceste resurse naturale sînt nişte cîştigători la loterie, fără să facă nimic, preţurile materiilor prime pe care le extrag au crescut foarte mult", a spus Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Banii colectaţi ar putea fi folosiţi pentru susţinerea categoriilor defavorizate. Conform reprezentanţilor AOAR, măsura poate fi aplicată şi Companiei Petrom, indiferent de clauzele din contractul de privatizare. Astfel, nivelul taxării ar putea fi stabilit după modelul Italiei, care a impus un astfel de impozit luînd în calcul nivelul redevenţelor.
Întreprinzătorii precizează că impozitarea profiturilor excepţionale ar putea fi extinsă şi la alte domenii, precizînd că la nivelul Consiliului European a fost discutată deja aplicarea unitară a unei astfel de taxe la nivel european.
EFECTUL PETROM. În România principalele companii care ar putea fi afectate sînt Petrom şi Romgaz. În contractul de privatizare a Petrom încheiat în anul 2004, se specifica faptul că nivelul redevenţelor petroliere nu va creşte timp de zece ani. Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor (MEF), a criticat în numeroase rînduri politica de preţuri a Petrom, calificînd-o drept o "sfidare". Conform ministrului, Petrom beneficiază de cele mai mici accize din Uniunea Europeană, iar redevenţele plătite statului român se află la jumătatea mediei europene, în vreme ce costurile de producţie nu au crescut foarte mult. Astfel, redevenţa este de 5,6 euro pe tona de petrol, iar potrivit MEF, Petrom a plătit în 2007 o redevenţă de 283 milioane de lei (76,4 milioane de euro), adică 5,7% din producţia de ţiţei a companiei. Or, în UE, media este de 12% pentru folosirea resurselor statului.
PROFITURI. Petrom a realizat în 2007 un profit net de circa 533 de milioane de euro. Pentru acest an, compania a bugetat un profit de 673 de milioane de euro. Grupul italian Eni, al patrulea după capitalizare din Europa şi dat ca exemplu de AOAR, a realizat în 2007 un profit net de 6,47 miliarde de euro în 2007. Din aceasta, compania va plăti statului circa 200 de milioane de euro doar în contul "taxei Robin Hood", la fel cît va plăti şi Enel, celălalt gigant energetic italian.
Romgaz a avut şi ea un profit net de 137 de milioane de euro în 2007, în vreme ce din sectorul extractiv şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a înregistrat un profit net de 2,7 milioane de euro. Hidroelectrica, care exploatează rezervele de apă, a mai avut şi ea un profit net de 78 de milioane de lei în 2007, circa 21 de milioane de euro.
Modificări fiscale
România trebuie să îşi exprime poziţia şi faţă de alte măsuri propuse la nivel european. "Se discută introducerea unor sisteme de impozitare, care prevăd fie plata tuturor impozitelor de către o companie în ţara în care produce, urmînd să se facă o relocare a profiturilor şi în ţara de origine, fie o plată a tuturor taxelor în ţara de unde provine. Se încearcă astfel limitarea transferului profiturilor în zonele cele mai favorabile din punct de vedere fiscal. Trebuie să ştim care este poziţia României în această dezbatere", a mai precizat Pogonaru. O altă măsură susţinută este impozitarea poluării versus scăderea impozitării pe forţa de muncă. Afaceriştii mai cer menţinerea cotei unice de 16% pentru încă o perioadă de timp, dar şi revizuirea Codului Fiscal şi a normelor sale de aplicare. "Am cerut înlocuirea expresiilor de tip «dacă este cazul», «se poate», care creează neînţelegeri şi abuzuri în faza de control", a spus Cristian Pîrvan, secretar general al AOAR.Maxime istorice la petrol şi gaze
Criza economică mondială a făcut ca materiile prime să se scumpească peste tot în lume. Iniţial, economia SUA a fost cea mai lovită, ceea ce a provocat căderea pieţei imobiliare americane. Cum marile bănci şi companiile de construcţii au înregistrat pierderi, titlurile lor listate pe bursele occidentale au scăzut drastic. Ulterior, căderile de pe burse au continuat, iar volatilitatea titlurilor a făcut ca fondurile de investiţii şi cele suverane să se reorienteze către bursele de mărfuri. Astfel s-a ajuns la preţurile mari la petrol, care au antrenat după ele scumpirea carburanţilor, a gazelor naturale şi a energiei electrice. În acelaşi timp s-au înregistrat maxime istorice la aur, platină, iar preţul cărbunelui s-a dublat în ultimul an. Din cauza speculei de pe bursele de mărfuri, producătorii de gaze naturale, cărbune şi cei care extrag petrol au realizat profituri considerabile. Exxon Mobil a realizat un profit de 40 de miliarde de dolari în 2007, Gazprom a avut un profit net de 15 miliarde de dolari.Citește pe Antena3.ro