x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxele abuzive ale OSIM ajung în instanță. FACIAS cere eliminarea lor

Taxele abuzive ale OSIM ajung în instanță. FACIAS cere eliminarea lor

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2023   •   15:22
Taxele abuzive ale OSIM ajung în instanță. FACIAS cere eliminarea lor

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut în instanță eliminarea unor taxe percepute de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). FACIAS motivează acest demers prin faptul că numărul taxelor pe care OSIM le are este mult mai mare decât în alte state europene. În plus, potrivit FACIAS, explicațiile oferite de guvern nu sunt în concordanță cu realitatea.

„Guvernul României se apără invocând faptul că actualele taxe percepute de OSIM sunt rezultatul unui amplu proces de consultare și revizuire la nivel european, care a avut drept scop armonizarea dintre legislațiile interne cu cea a Uniunii Europene. Însă, o simplă comparație făcută între România și alte state UE, așa cum sunt Polonia, Germania sau Slovacia, arată faptul că OSIM are un număr mult mai mare taxe față de alte țări. Un exemplu elocvent este faptul că și în 2023 OSIM percepe o taxă pentru banala operațiune de eliberare a unei copii. Revoltător este și faptul că tocmai OSIM, instituția care ar trebui să susțină inovația și progresul, este restanțieră la un capitol esențial: digitalizarea. De fapt, chiar acest aspect împiedică eliminarea unor taxe, după cum chiar Guvernul României recunoaște. La ora actuală, OSIM nu are capacitatea de a elibera online certificatele de înregistrare/reînnoire, o taxă care se ridică la aproape 50 de euro și care ar putea fi eliminată prin digitalizare”, spune FACIAS.

OSIM are inclusiv taxe care nu există nici la nivelul Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.

„O altă problemă a cărei rezolvare a fost cerută de FACIAS este cea a diferențierii făcute de OSIM între mărcile în format color și cele alb-negru, existând diferențe foarte mari de taxe între aceste două tipuri. Se ajunge în situațiile în care depunerea mărcii se face frecvent în albnegru, deși ea este folosită color. Explicațiile Guvernului, legate de dificultatea examinării celor două tipuri de mărci, este nu doar nesatisfăcătoare, ci de-a dreptul ridicolă. Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală nu percepe nicio astfel de taxă, dovedind astfel că modul de operare al OSIM este cu mult în urma standardelor actuale. Prin această acțiune juridică, FACIAS își reafirmă angajamentul de a lupta împotriva abuzurilor statului și de a proteja drepturile cetățenilor români, în condițiile în care inovarea este esențială pentru progresul societății”, transmite  FACIAS.

×
Subiecte în articol: facias osim