Terenurile pentru locuinţe vor fi în 2008 cele mai profitabile investiţii. Specialiştii se aşteaptă ca preţurile să crească cu procente cuprinse între 25 %-100 %.
IMOBILIARE - Investiţia în pământ va aduce cel mai bun profit
Terenurile pentru locuinţe vor fi în 2008 cele mai
profitabile investiţii. Specialiştii se aşteaptă ca preţurile să crească cu
procente cuprinse între 25 %-100 %.
Investiţia în terenuri va fi deosebit de profitabilă şi în acest an. Câştigurile pleacă de la 25%, dar pot depăşi şi 100%, estimează analiştii imobiliari. Bucureştiul şi zonele limitrofe, dar şi terenurile din jurul marilor oraşe vor fi cele mai rentabile zone. Şi Valea Prahovei, litoralul Mării Negre, precum şi alte zone turistice vor aduce bani buni celor care vor dori să investească acolo. “Terenurile vor rămâne vedete şi în 2008 pentru că la fel ca şi anul trecut vor aduce cele mai mari venituri, mai mult decât investiţiile la bursă, în depozite bancare, în aur sau orice altceva”, spune Radu Zilişteanu, preşedinte al companiei Land Experts. El adaugă că în marile oraşe suprafeţele de teren scoase la vânzare sunt foarte mici, sub 1.000 de mp şi în această situaţie dezvoltatorii se deplasează la 15-20 de kilometri în jurul localităţilor pentru a construi acolo, ceea ce ridică preţurile pământurilor din zonă.
Bucureşti. Analiştii imobiliari recomandă terenurile situate în jurul Capitalei la o distanţă de maximum 25 de kilometri despre care spun că vor aduce cumpărătorilor bani buni. “Nordul Capitalei va rămâne pe primul loc în preferinţe, iar creşterile de preţuri vor fi aici foarte bune”, spune Cornel Fărcuţă, director de vânzări la compania imobiliară EuroMetropola. El adaugă că Otopeni, Corbeanca, Baloteşti, Buftea, Voluntari, Dragomireşti-Deal, Dragomireşti-Vale, Ştefăneşti şi Dascălu sunt localităţi în care câştigurile vor fi peste media din acest an. De exemplu, în Corbeanca sunt anunţate patru proiecte imobiliare, iar alte trei vor fi făcute public curând. “Acest lucru va duce la creşteri de preţuri. Acum un teren amplasat la un kilometru de utilităţi se vinde cu 35 de euro/mp. Dar, la sfârşitul anului preţul va ajunge la 50 de euro/mp, poate chiar şi la 80 de euro/mp, în funcţie de viteza în care se va construi. În câţiva ani acest câmp va fi plin de case”, adaugă directorul de la EuroMetropola.
Ţinte. Toate terenurile din zona metropolitană vor avea creşteri foarte bune, problema este că încă nu se ştie exact pe unde va fi trasată graniţa şi deci există riscul ca unele locaţii să rămână în afară, spune Zilişteanu. Cu cât un teren este mai aproape de Capitală, cu atât are un potenţial mai mare. “Popeşti-Leordeni este o zonă unde preţurile au ajuns la 250-300 de euro/mp, dar cred că până la finele anului preţurile vor ajunge la 400 de euro/mp. Explicaţia este că localitatea este situată la un kilometru de Bucureşti”, a explicat Cornel Fărcuţă.
Creşteri de aproape 100% vor avea şi terenurile din sudul Capitalei. “Sudul este în dezvoltare rapidă. Localităţi cu mare potenţial sunt Frumuşani, Dascălu, Căciulaţi, Moara Vlăsiei unde preţurile se vor dubla în 2008, dar şi în 2009. Cred că peste doi ani, aici preţurile vor fi de două ori mai mari”, a declarat Costin Lazăr, director general la compania Neoland Invest.
Impozitele nu mai merg la primării
Indiferent de creşterile de preţ şi de efervescenţa acestei afaceri, veniturile realizate din vânzarea construcţiilor şi a terenurilor aferente nu vor ajunge la comunitatea locală. Dacă până anul trecut, o cotă de 50% din aceste venituri rămâneau la comunittaea locală, din acest an toţi banii vor ajunge la bugetul de stat, potrivit modificării articolului 77 din Codul fiscal. “Măsura va avea un efect dezastruos asupra bugetelor locale, fiind limitate şi mai mult sursele de finanţare pentru lucrările de construcţii şi reabilitare a infrastructurii”, consideră Costel Pandele, primarul oraşului Voluntari.
Reţeta succesului
“Orice teren am cumpăra, indiferent unde este situat, ne va aduce un profit mai mic sau mai mare. Însă, pentru a optimiza câştigul trebuie să ţinem cont de câţiva factori, să fie amplasat lângă un punct de interes, pe sau lângă o şosea, să aibă acces la utilităţi şi proiecte imobiliare în zonă”
Radu Zilişteanu preşedinte al companiei Land Experts
Lângă oraş
“Popeşti-Leordeni este o zonă unde preţurile au ajuns la 250-300 de euro/mp, dar cred că până la finele anului vor ajunge la 400 de euro/mp. Explicaţia este că localitatea este situată la un kilometru de Bucureşti”
Cornel Fărcuţă director la compania imobiliară EuroMetropola