x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie The Economist: Basescu s-a lamentat ca un protestatar al grupării "Occupy Wall Street"

The Economist: Basescu s-a lamentat ca un protestatar al grupării "Occupy Wall Street"

30 Noi 2011   •   14:00
The Economist: Basescu s-a lamentat ca un protestatar al grupării "Occupy Wall Street"

A sunat ca lamentarile unui manifestant al gruparii "Occupy Wall Street": bancile sunt lacome, au pariat cu credite riscante si acum isi intind palaria din nou. Doar ca de aceasta data, aceste afirmatii au venit din partea unui presedinte, scrie publicatia The Economist, pe blogul Eastern Aproaches.

The Economist comenteaza despre posibilitatea retragerilor de capital de catre bancile vest-europene, indeosebi cele austriece, din regiune si despre declaratiile presdintelului Basescu de saptamana trecuta. Saptamana trecuta, reglementatorii austrieci au cerut celor mai mari trei banci din tara sa isi limiteze finantarile transfrontaliere cu Europa de Est pentru a se conforma cerintelor de capital ale Uniunii Europene. Lui Traian Basescu, presedintele Romaniei, nu i-a placut ce a auzit. "Anuntul...a fost fie o greseala fie o lipsa de intelegere cand vine vorba de impactul pe care il are", a spus presedintele in cadrul conferintei sustinute de The Economist saptamana trecuta la Bucuresti.


Seful statului a continuat amintind "prietenilor europeni" ca bancile austriece "au facut profituri uriase" in Romania. "Vreau sa cred ca nu se va intampla si ca nu vom fi pusi noi, cei care am venit mai tarziu in UE, sa platim lacomia bancilor, iresponsabilitatea atunci cand acordau credite cu buletinul", a declarat presedintele, avertizand bancile "sa nu sufoce" economia Romaniei.


Bancherii centrali la conferinta Economist au discutat ca sistemul este solid, si ca riscul ca subsidiarele sa intre in faliment si sa fie renationalizate este "zero". Chiar daca bancile -mama isi limiteaza fluxurile de capital, Romania ramane atragatoare comparativ cu alte state din regiune, potrivit lui Cristian Popa, vice-guvernator al BNR.


"Acum o luna, la Bruxelles, Basescu credea ca a obtinut conditii in care impiedica bancile sa retraga capital de la subsidiare, dupa ce liderii UE au convenit recapitalizarea bancilor europene. Se pare insa ca acordul nu a reprezentat un angajament solid. Dupa ce Erste a raportat pierderi de 726 miliarde euro in Romania, iar Raiffeisen Bank ia in calcul retragerea din regiune, temerile presedintelui par justificate", conchide The Economist.

×
Subiecte în articol: basescu the economist