x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Traficul internaţional de pasageri a crescut cu 6,4% în ianuarie faţă de perioada similară a anului trecut

Traficul internaţional de pasageri a crescut cu 6,4% în ianuarie faţă de perioada similară a anului trecut

02 Mar 2010   •   00:00

Traficul internaţional de pasageri a înregistrat, în ianuarie, o creştere de 6,4% faţă de prima lună a anului trecut, rezultat care indică o îmbunătăţire a cererii, a anunţat Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA).



Gradul de ocupare a aeronavelor a crescut în ianuarie cu 3,7 puncte procentuale, de la 72,2% la 75,9%, iar capacitatea de transport a fost mai mare cu 1,2%, se arată într-un comunicat al IATA.

Comparativ cu luna decembrie, cererea pentru transportul aerian a crescut cu 0,5%.

"Companiile au pierdut 2-3 ani de creştere. Cererea se îndreaptă în direcţia corectă. Creşterea de 3% a volumului de cheltuieli din decembrie până în ianuarie este încurajatoare. Putem începe să vedem viitorul cu un optimism prudent, deşi un volum mai mare nu înseamnă neapărat câştig mai ridicat. Profitabilitatea este cu 15% sub nivelul maxim, iar în 2010 companiile ar putea avea pierderi de 5,6 miliarde de dolari", a declarat Giovanni Bisignani, preşedintele şi CEO IATA.

Potrivit asociaţiei, industria aeriană nu şi-a revenit complet după pierderile din 2008 şi cele de la începutul anului trecut. IATA estimează că cererea pentru călătorii ar trebui să înregistreze un avans de 2% pentru a reveni la nivelul de la începutul lui 2008.

Companiile din Asia Pacific au înregistrat în ianuarie o creştere de 6,5% a traficului, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, iar în Orientul Mijlociu operatorii au avut un avans de 23,6%.

În Europa şi America de Nord, majorarea a fost de 3,1%, respectiv 2,1%, rezultatele consemnate de cele două regiuni fiind cu 4-6% sub nivelul maxim de la începutul anului 2008.

IATA este formată din 230 de companii, care asigură 93% din traficul aerian internaţional.

×
Subiecte în articol: redactie