x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tranzacţie de 4 miliarde de dolari, care ar putea schimba şi piaţa pharma din România

Tranzacţie de 4 miliarde de dolari, care ar putea schimba şi piaţa pharma din România

26 Ian 2022   •   09:00
Tranzacţie de 4 miliarde de dolari, care ar putea schimba şi piaţa pharma din România

Polpharma, cel mai mare producător de medicamente din Polonia, lucrează la o ofertă de preluare de 4 miliarde de dolari a rivalului ceh Zentiva, cerându-le în acelaşi timp investitorilor să se alăture proceselor de licitaţie în schimbul unei participaţii minoritare la Advent International.

Discuţiile dintre Polpharma şi potenţialii parteneri se află la început, iar compania poloneză încă nu a decis cum va structura modelul comun de licitaţie, conform unor surse citate de agenţia de presă Thomson și de ZF.

Reuters, care menţionează că acordul nu este sigur. Zentiva este listată la Bursa de la Bucureşti având o capitalizare de 1,7 miliarde de lei.

Marţi după-amiază acţiunile SCD scădeau cu aproape 1% pe tranzacţii de circa 8.500 de lei, fiind una dintre cel mai puţin tranzacţionate companii pe fondul unui free float foarte scăzut de doar 4%. Zentiva este unul dintre cei mai mari producători de medicamente din România, înregistrând în primele nouă luni din 2021 afaceri de 503 mil. lei şi un profit net de 48 milioane de lei.

Compania este controlată în proporţie de 95% de Zentiva Praga. Ştirea unei posibile achiziţii vine după ce, anul trecut, Advent a respins propunerile mai multor bănci pentru o ofertă publică iniţială (IPO) a Zentiva, în contextul în care listările la bursă au încetinit în a doua jumătate a anului trecut. Polpharma are nevoie de o firmă puternică de private equity pentru a finanţa oferta, care ar evalua Zentiva la 3 – 3,5 miliarde de euro (4 mld. dolari).

Compania a angajat deja gigantul bancar J.P. Morgan pentru a-i selecta potenţialii investitori. Un reprezentant al Polpharma a spus că societatea se află într-o căutare „constantă de obiective de achiziţii şi oportunităţi de parteneriat, atât în propriul său teritoriu, cât şi în afara acestuia”.

Mai multe firme de private equity au plătit sume consistente pentru a prelua portofoliile unor mari companii farmaceutice în ultimii ani, jucând un rol cheie în crearea unor jucători majori ai industriei pharma. Piaţa medicamentelor generice poate creşte de la 411,6 miliarde de dolari în 2020 la 650,3 miliarde de dolari în 2025, plus 58%, arată un studiu realizat de grupul de cercetare BCC Research.

În 2018, firma americană de private equity Advent a cumpărat Zentiva, care produce o gamă largă de medicamente generice, de la gigantul farmaceutic francez Sanofi, într-o afacere de 1,9 miliarde de euro.

Medicamentele Zentiva sunt vândute în peste 40 de ţări, compania cu sediul în Praga având unităţi de producţie în Republica Cehă, India şi România.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: medicamente