x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trenurile au paralizat doua ore

Trenurile au paralizat doua ore

02 Mar 2004   •   00:00

Greva ceferistilor de ieridimineata a paralizat peste 500 de trenuri, iar sute de calatori au ajuns cu intarzieri de zeci de minute la destinatie. Urmarile grevei vor fi cunoscute abia in cursul zilei de astazi, in urma evaluarii pierderilor.

Ieri-dimineata, intre orele 7:00 si 9:00, au fost oprite 400 de trenuri de marfa si 139 de garnituri de calatori ca urmare a grevei de avertisment a ceferistilor din toata tara. Dupa ora 9:00, trenurile blocate au inceput sa fie repuse in circulatie, in ordinea rangului: mai intai trenurile internationale, apoi intercity, rapidele, acceleratele si in cele din urma personalele. Majoritatea trenurilor au stat blocate timp de doua ore in gari sau pe traseu.

Zeci de minute intarziere

Sute de sindicalisti s-au adunat in garile din tara, cerand sa li se rezolve revendicarile. Trenurile au avut intarzieri mari, de peste 70 de minute. Efectele grevei s-au facut simtite pana in cursul serii, cand au reintrat in graficul normal de circulatie si trenurile de marfa. Reprezentantii Ministerului Transporturilor si ai administratiei feroviare vor evalua pagubele grevei in cursul zilei de astazi, cand se va sti cati calatori au fost afectati. "Pentru trenurile de marfa, pierderea nu este foarte mare, intrucat ele vor intra rapid in traseu si marfa clientului va sosi la timp la destinatie", a declarat Traian Panait, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

Salarii mai mari

La protestul de ieri au participat lucratori din cinci federatii sindicale de la calea ferata, care au cerut o majorare a salariilor cu 12%, acordarea tichetelor de masa, reducerea timpului de lucru la 7 ore, precum si reducerea numarului de salariati disponibilizati prin concedieri colective.
Ceferistii au obtinut doar o promisiune de majorare a salariilor cu 3%, mult sub rata inflatiei, ceea ce a dus la declansarea grevei de avertisment.
Traian Panait, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, a declarat ca liderii sindicalistilor sunt asteptati la negocieri pentru a gasi solutii la revendicarile CFR-istilor.
Referitor la numarul de salariati care urmeaza sa fie disponibilizati in acest an, Traian Panait a declarat ca, la nivel ministerial, se stabileste o strategie prin care numarul personalului disponibilizat sa fie redus in jurul a 1.500 de persoane.

Se anunta o greva generala

Liderul Mecanicilor de Locomotiva, Voicu Sala, a declarat ca sindicalistii nu au fost invitati inca oficial la negocieri. Daca revendicarile lor nu vor fi solutionate in urma discutiilor cu autoritatile, ceferistii iau in calcul declansarea unei greve generale. "Luam in calcul aceasta posibilitate daca nu ni se va prezenta un program clar, prin care sa stim cati oameni trebuie sa fie disponibilizati, de ce personal este nevoie in infrastructura, ce subventii exista pentru infrastructura", a declarat Voicu Sala.
( IOHANNA ONACA )

×
Subiecte în articol: economic trenurile