x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE își face stocuri de motorină înaintea embargoului petrolier

UE își face stocuri de motorină înaintea embargoului petrolier

de Redacția Jurnalul    |    17 Ian 2023   •   09:37
UE își face stocuri de motorină înaintea embargoului petrolier
Sursa foto: Hepta

UE își face stocuri de motorină înaintea embargoului asupra țițeiului rusesc livrat pe mare, care va intra în vigoare pe 5 februarie 2023, scrie Reuters.

Importurile de motorină din Federația Rusă se situează la 770.000 de barili/zi, cele mai ridicate de la începutul războiului din Ucraina. Prin urmare, stocurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, pe 12 ianuarie 2023, potrivit datelor Insights Global.

De asemenea, au fost închiriate tancuri petroliere uriașe, cu o capacitate de 2 milioane de barili, pentru importurile din Asia și Orientul Mijlociu dar transporturile din Rusia către nord-vestul Europei, care durează normal o săptămână, acum au nevoie de 8 săptămâni, ceea ce duce la mărirea costurilor. 

La fel ca și pentru gazele naturale, Rusia a fost principalul furnizor de petrol al UE până la invazia în Ucraina iar acum blocul comunitar vrea să reducă această dependență, în pofida costurilor uriașe. 

Compania de analiză WoodMac preconizează că diferența dintre motorină și petrolul brut va ajunge la circa 38 de dolari în primele 5 luni din acest an, ceea ce înseamnă dublu față de media multianuală. 

"Preţul mare al motorinei se va menţine din cauza logisticii complicate şi costurilor de shipping. Această complexitate, care la rândul său reduce lichiditatea de pe piaţă, este posibil să menţină marjele de rafinare pentru motorină în sus, aşa cum am văzut şi în 2022", spune Rob Turner, analist la PwC UK.



 

×
Subiecte în articol: motorina titei ue Rusia embargo petrolier