x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE vrea să simplifice procesul de lichidare a băncilor de mărime medie care se află în faliment

UE vrea să simplifice procesul de lichidare a băncilor de mărime medie care se află în faliment

de Redacția Jurnalul    |    01 Apr 2023   •   19:20
UE vrea să simplifice procesul de lichidare a băncilor de mărime medie care se află în faliment

UE vrea să simplifice procesul de lichidare a băncilor de mărime medie care se află în faliment, scrie Bloomberg.

Comisia Europeană va prezenta, pe 18 aprilie, o propunere prin care  sistemele naționale de garantare a depozitelor bancare să fie mai ușor accesate pentru a acoperi fondurile insuficiente și pentru a evita folosirea depozitelor neasigurate, potrivit unor surse. Opțiunea ar fi disponibilă doar pentru băncile care se închid. 

Cadrul legislativ, adoptat după criza financiară din 2008, prevede ca depozitele neasigurate - adică cele care depășesc 100.000 de euro - să poată fi folosite pentru a acoperi pierderile nu a funcționat bine în practică. Băncile mari pot emite acțiuni sau obligațiuni dar sistemul nu a fost viabil pentru cele mici și medii. 

Noua propunere vizează ca fondurile din schema de garantare a depozitelor să fie utilizate la băncile care nu au suficiente acţiuni sau obligaţiuni care să fie anulate. Pierderile vor trebui să ajungă la 8% din pasivele unei bănci înainte de a fi utilizat Fondul unic de rezoluţie. Însă multe bănci mici au dificultăţi în acoperirea pierderile. 


 

×