x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un miliard de euro din TVA de 21%

Un miliard de euro din TVA de 21%

de Daniela Ivan    |    10 Feb 2010   •   00:00
Un miliard de euro din TVA de 21%
Sursa foto: Christian Silva/JURNALUL NAŢIONAL

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) ar putea creşte în acest an cu unul sau chiar două procente, consideră reprezentanţii PricewaterhouseCoopers (PwC). Statul va aduna aproape jumătate de miliard de euro pentru fiecare punct procentual cu care va creşte TVA, arată calculele.



Dar cum economia nu este matematică, analiştii se aşteaptă la o scădere a consumului şi implicit la încasări mai mici la vistieria statului.

Reprezentantul PwC consideră că măsura ar fi bună pentru că are "efecte uriaşe" asupra creşterii veniturilor bugetare. "Aţi fi surprinşi să vedeţi ce-ar putea însemna o creştere a TVA cu 1% pentru buget. Efectul direct al creşterii TVA cu 1% este uriaş: veniturile bugetare vor creşte chiar din luna următoare aplicării, iar pentru mediul de business efectele negative vor fi vizibile doar pe termen scurt", a declarat Peter de Ruiter, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC în România.

Calculele nu sunt greu de făcut. Ministerul de Finanţe a estimat că va aduna în acest an la buget peste 35,5 miliarde de lei, circa 8,45 miliarde de euro din încasările din TVA, conform bugetului de stat pentru 2010. Cum TVA este acum 19%, înseamnă că majorarea cu un procent aduce la buget circa 444,7 milioane de euro. O majorare a TVA cu două puncte procentuale va aduce la vistieria statului puţin sub 1 miliard de euro. Este într-adevăr o sumă uriaşă dacă avem în vedere că tranşele a treia şi a patra de la FMI au cumulat 2,3 miliarde de euro. Ruiter a mai arătat că, pe termen lung, efectele vor fi doar pozitive, întrucât populaţia se va obişnui cu noua taxă. El a mai precizat că cele mai multe ţări din zona Europei Centrale şi de Est au un nivel al Taxei pe Valoarea Adăugată în jur la 20%.

EFECTE NEGATIVE

România este o ţară în care puterea de cumpărare a cetăţenilor este mult diminuată şi din acest punct de vedere orice comparaţie cu alte ţări nu este relevantă. O creştere a TVA cu unul sau două procente ar duce la scăderea consumului şi la scăderea calităţii vieţii. Avocatul Gabriel Biriş, Managing Partner Biriş & Goran, speră că nu va fi nevoie să fie luată o astfel de măsură în România şi consideră că majorarea TVA ar putea duce la scăderea consumului şi, implicit, la creşterea costului vieţii. "Sper că TVA nu va fi majorată şi că Dumnezeu îi va da Guvernului mintea de pe urmă. TVA ia de la toţi. Creşte costul vieţii, iar astfel de măsuri sunt cele mai rele pentru consum", a explicat Biriş. Şi Gabriel Sincu, partener pe taxe la firma de consultanţă şi audit Mazarş, crede de asemenea că este posibilă o majorare a TVA anul acesta, dar că "ar fi o mare prostie" pentru că ar dovedi incapacitatea statului de a colecta bani din impozite directe. Majorarea TVA nu este o soluţie morală pe vreme de criză pentru că afectează atât pe cei bogaţi, cât şi pe cei săraci, care pot ajunge sub pragul de supravieţuire. Pe de altă parte, potrivit Codului Fiscal, Guvernul ar trebui să anunţe cu cel puţin şase luni înainte o asemenea măsură.

" Efectul direct al creşterii TVA cu 1% este uriaş: veniturile bugetare vor creşte chiar din luna următoare aplicării, iar pentru mediul de business efectele negative vor fi vizibile doar pe termen scurt"

Peter de Ruiter, PwC România

×
Subiecte în articol: economic