x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ungaria, retrogradată la "junk". Guvernul acuză "atacuri financiare"

Ungaria, retrogradată la "junk". Guvernul acuză "atacuri financiare"

25 Noi 2011   •   07:10
Ungaria, retrogradată la "junk". Guvernul acuză "atacuri financiare"

Moody's a redus ratingul obligatiunilor guvernamentale ale Ungariei cu o treapta, la "Ba1", in categoria "junk", la cateva ore dupa ce Standard & Poor's (S&P) a amanat o decizie privind modificarea calificativului tarii. Oficialitatile ungare acuza "atacuri financiare", noteaza Reuters, citata de Mediafax.

Agentia si-a argumentat masurile prin temeri legate de nivelul ridicat al datoriei de stat, perspectivele slabe de crestere economica si incertitudinea privind capacitatea guvernului de a atinge tintele de consolidare fiscala.

Anterior, S&P a amanat o decizie privind ratingul Ungariei, prelungind evaluarea tarii, datorita pregatirilor de la Budapesta pentru un nou acord de finantare externa.

Ungaria a solicitat recent un nou acord de finantare externa de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, dupa ce forintul s-a depreciat la minime istorice fata de euro din cauza avertismentelor agentiilor de rating, in particular S&P, ca tara risca sa-si piarda calificativul "investment grade".

Forintul s-a depreciat vineri dimineata cu 1%, cursul urcand la 315,8 forinti pe euro, aproape de recordul de 317,9 forinti pe euro atins saptamana trecuta.

"Moody's considera ca impactul combinat al acestor factori va afecta advers stabilitatea financiara a guvernului si ii va eroda capacitatea de absorbtie a socurilor. Decizia de a mentine perspectiva negativa a fost determinata de incertitudinea privind capacitatea tarii de a rezista unor potentiale riscuri propagate de criza datoriilor de stat din zona euro", se spune intr-un comunicat al agentiei, care detaliaza motivele retrogradarii Ungariei.

Ministerul Economiei de la Budapesta noteaza, intr-un comunicat transmis, in aceasta dimineata, ca retrogradarea este "nefondata din punct de vedere profesional" si se incadreaza intr-o serie de "atacuri financiare impotriva Ungariei".

Guvernul considera ca angajamentele de a mentine deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut anul viitor, de a constitui in bugetul pentru 2012 rezerve de 1% din PIB si de a reduce nivelul datoriei de stat reprezinta argumente impotriva reducerii ratingului.

"Evident, slabirea forintului nu este justificata nici de performanta economiei ungare, nici de structura bugetului. Astfel, nu poate fi determinata decat de un atac speculativ impotriva Ungariei, care poate fi alimentat exact de aceste evaluari nefondate profesional din partea agentiilor de rating", se spune in comunicatul Ministerului Economiei.

×