x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Valute - Creste dolarul

Valute - Creste dolarul

14 Iun 2005   •   00:00
Valute - Creste dolarul

Dolarul a atins ieri cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni fata de euro, in urma publicarii unor noi date privind deficitul comercial al SUA, precum si a comentariilor presedintelui Rezervei Federale (Fed), Alan Greenspan, privind majorarea ratelor dobanzilor.

In Romania. Cresterea s-a vazut si pe piata romaneasca, unde dolarul a ajuns la cea mai ridicata cotatie din luna noiembrie. Dolarul a inghitit aproape 500 de lei, fiind cotat ieri de Banca Nationala a Romaniei la 30.012 lei. Procentual, cresterea a fost de 1,56% si reprezinta una dintre cele mai mari variatii din ultima perioada caracterizata prin calm. In acelasi timp, euro nu a crescut fata de moneda romaneasca decat cu 22 de unitati.

EXPLICATII. "Datele comerciale publicate vineri permit pietei sa se concentreze asupra performantelor ciclice ale economiei americane", a spus Lena Komileva, de la firma Tullett Liberty din Londra. Euro a scazut la 1,2036 dolari, cel mai redus nivel atins din septembrie 2004, inainte de a reveni la 1,2050 dolari.

"Oamenii cauta motive sa cumpere dolari. Este un comert extrem de pozitiv si profitabil", a spus Neil Mellor, analist in probleme monetare la Bank of New York. In aceasta saptamana, liderii europeni urmeaza sa dezbata viitorul politic si al integrarii monetare in cadrul UE, dupa respingerea Constitutiei europene de catre Franta si Olanda.

Rezerva Federala a Statelor Unite este asteptata sa majoreze ratele dobanzilor cu 0,25%, la urmatoarea reuniune, programata pentru 29-30 iunie. Perspectiva dobanzilor mari a atras capital strain in tara, inlaturand temerile privind uriasul deficit de cont curent al tarii.

×
Subiecte în articol: economic