x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vasilescu: La capitolul adoptării monedei unice suntem "admirabil de nepregătiţi".

Vasilescu: La capitolul adoptării monedei unice suntem "admirabil de nepregătiţi".

de Daniela Ivan    |    25 Mai 2011   •   10:19
Vasilescu: La capitolul adoptării monedei unice suntem "admirabil de nepregătiţi".

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, sustine ca oricat ar fi amanata adoptarea monedei unice europene, Romania tot nu va fi pregatita. "Nici pentru intrarea in Uniunea Europeana a Romaniei nu eram pregatiti, nici pentru Unirea din 1918 nu eram pregatiti. Pentru batalia de la Marasesti nici atunci nu eram pregatiti. Cred ca si acum suntem admirabil de nepregatiti. Oricat am amana suntem nepregatiti. Daca stabilim anul 2016 amanam pregatirile pentru 2017 si tot asa", a decelarat Vasilescu.

"De mai bine de 2 ani, BNR a inceput sa faca pasi inainte. Facem dezbateri, iar din toamna anului trecut avem o echipa de la Ministerul de Finante", a explicat consilierul guvernatorului, potrivit Agerpres.

El a mai afirmat ca 2015 nu inseamna 1 ianuarie 2015. "Intai trebuie sa intram in euro unde trebuie sa stam 2 ani, apoi trebuie sa se zica ca meritam. Trebuie sa se procure biletul de tren. Inca nu stim cu ce tren vom calatori. Comisia Europeana trebuie sa zica ca meritam", a mai spus Vasilescu.

Referitor la rata inflatiei, el a precizat ca aceasta a fost determinata in principal de masurile Guvernului si nu are nicio componenta monetara.

Oficialul BNR a mai afirmat ca din ianuarie 2010 inflatia a crescut cu 1,6%, in special dintr-o cauza fiscala precum acciza la tigari, unde tigarile au crescut cu 17%, iar un alt motiv este acciza la combustibil.

×