x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Venitul minim de incluziune - un nou tip de imperialism comunist

Venitul minim de incluziune - un nou tip de imperialism comunist

de Diana Scarlat    |    11 Oct 2021   •   07:38
Venitul minim de incluziune - un nou tip de imperialism comunist

Ajutorul de încălzire în 2021 vine condiționat de completarea unui formular de 14 pagini. Dincolo de faptul că volumul mare de informație este din start descurajant pentru persoanele cu venituri foarte mici, care ar trebui să beneficieze de aceste ajutoare de la stat ca să nu moară efectiv de frig și de foame, în iarna care se apropie, Ministerul Muncii forțează un recensământ agricol mascat, prin impunerea acestui formular. În plus, facturile care deja se anunță uriașe vor trebui mai întâi plătite și abia apoi se va analiza fiecare cerere de ajutor. Fie că au dat copy/paste formularului pentru recensământul agricol din neștiință, fie că au făcut-o intenționat funcționarii de la Ministerul Muncii, populația săracă ar putea ajunge la mâna statului, după această iarnă, pierzându-și și proprietățile.

 

Neplata facturilor poate duce la executare silită. Cei care nu vor putea să-și achite cheltuielile cu încălzirea, în această iarnă, ar putea să-și piardă locuințele sau terenurile agricole și animalele. Așa s-ar putea explica de ce formularul care trebuie completat pentru a primi ajutor de încălzire este, de fapt, cel pregătit pentru recensământul agricol. Aceasta ar fi una dintre posibilele explicații, dacă se exclude lipsa de experiență și necunoașterea funcționarilor din Ministerul Muncii care au lansat formularul ce trebuie completat pentru a primi ajutorul de încălzire. În susținerea acestei ipoteze vine chiar tranziția către o altă formă de ajutor care se va aplica de anul viitor și care este, de fapt, primul pas către o societate bazată pe venitul minim garantat pentru subzistență. „Sunt două explicaţii posibile. Fie au făcut special un astfel de formular, pentru a nu putea fi completat şi pentru a se reduce cât mai mult numărul de persoane care ar putea aplica, fie trebuia să fie făcut un recensământ, pandemia l-a oprit şi acum l-au transformat în formular pentru plata acestei subvenţii. Noi avem o populaţie defavorizată nu doar energetic, ci şi educaţional. În al doilea rând, ar trebui să existe un control pentru care cheltuiala ar fi mai mare decât subvenţia în sine. Ori e prostie, ori e rea voinţă. Nu pot să cred că la nivelul ministerelor chiar sunt oameni care nu judecă deloc”, a explicat profesorul Mircea Coşea pentru Jurnalul.

 

Sezonul rece din acest an ar fi trebuit să fie ultimul în care ajutorul de încălzire se acordă în baza regulilor actuale, dar autoritățile române au decis să amâne introducerea noilor reguli pentru sezonul 2022-2023. Din primăvara anului viitor, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi înlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componentă numită supliment pentru locuire. Acest supliment pentru locuire se referă la subzistență, anunțând o situație nouă, în care populația sărăcită va depinde exclusiv de stat. Noua formulă a venitului minim de incluziune, cu supliment pentru locuire, se va aplica exact de la începutul perioadei pentru care România s-a angajat să elimine încălzirea cu lemne de foc, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), deși mai mult de jumătate din populația României se încălzește acum cu lemne și investițiile pentru instalații de încălzire pe gaz sunt imposibil de suportat din bugetele gospodăriilor deja sărace. În plus, tocmai a fost anunțată o criză a gazelor și o scumpire a lor, chiar de acum. Economistul Mircea Coșea explică de ce toate aceste transformări duc spre sărăcirea populației și spre stoparea creșterii economice, pe termen lung. „E greu de spus ce se vrea, cu toate aceste lucruri, inclusiv în legătură cu PNRR. În legătură cu suplimentul pentru locuire, pot spune că este o idee neomarxistă clară. Deja există un curent internaţional care începe să se opună acestor idei, însă deja sunt idei troţkiste, nici măcar marxiste, în ţări precum Franţa, de exemplu, cu familii care să locuiască în comun, cu rapoarte zilnice pe care fiecare persoană să le predea unor superiori şi multe alte idei legate de controlul unei populaţii sărăcite. Nici nu se va mai pune problema creşterii economice, ci doar a supravieţuirii, pentru care va exista venitul minim garantat. Lucrurile merg în această direcţie, către un nou tip de imperialism comunist”, mai spune economistul. Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2011 este cea care reglementează acum ajutorul pentru încălzirea locuinței. Venitul minim de incluziune trebuia să se aplice din 2018, însă a fost amânat deja de trei ori, pentru 2019-2020, apoi pentru 2021-2022 și acum pentru 2022-2023.

 

Cererile pentru ajutorul de încălzire trebuie completate și depuse până la data de 15 octombrie 2021. Formularul de 14 pagini trebuie să conțină date despre ocupanții unei locuințe, sursele de venit, dar și bunurile pe care le dețin în locuință.

 

 

De anul viitor va apărea o schimbare în cazul ajutorului pentru combustibili solizi/ petrolieri, iar cererile se vor depune cu o lună mai devreme, până pe 15 septembrie. Persoanele fizice vor putea cere la Primărie venitul minim de incluziune, componenta „supliment pentru locuire”, din 2023, în locul actualului ajutor pentru încălzire.

 

 

Registrul săracilor României

 

Pe lângă informaţiile despre starea civilă, sursele de venituri, locurile de muncă anterioare şi locuinţă – inclusiv despre felul în care persoana care cere ajutor de încălzire a dobândit o locuinţă, prin cumpărare sau moştenire – formularul de la Ministerul Muncii mai cere zeci de informaţii despre fiecare plantă sau animal din gospodărie. De exemplu, numărul de hectare de grâu comun, grâu dur şi grâu semincer, venituri din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea, struguri pentru masă, struguri pentru vin de calitate, struguri pentru vin de masă, dar şi caprine femele pentru prăsilă, alte caprine, oi mame, alte ovine, purcei, scroafe pentru reproducţie, porci pentru îngrăşat, alte porcine etc. Pentru a face plăţile, statul va trebui să-şi verifice declaraţiile de câte 14 pagini pe care se presupune că le-ar depune peste un milion de oameni extrem de săraci din România. Iar pentru astfel de verificări este nevoie de foarte mulţi specialişti care vor fi plătiţi de la bugetul statului. Probabil cu sume mai mari decât cele care reprezintă ajutoarele pentru încălzire. Însă astfel se ajunge la realizarea acelui recensământ agricol care trebuia făcut încă de anul trecut şi care a fost anunţat din 2020. În afară de faptul că e posibil să nu primească ajutoare pentru încălzire cei cu prea mulţi purcei de lapte, se mai pot folosi informaţiile astfel obţinute şi pentru intervenţii rapide, în caz de nevoie. De exemplu, pentru asomarea suinelor din gospodării, în caz de gripă porcină. Sau se pot executa silit bunurile din gospodărie, în cazul celor care nu mai pot plăti facturile. 

×