x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Verzii, cu ochii pe Cernavoda

Verzii, cu ochii pe Cernavoda

02 Apr 2004   •   00:00

Organizatiile neguvernamentale europene protesteaza impotriva deciziei Uniunii Europene de a finanta cu 224 milioane de euro terminarea lucrarilor la reactorul numarul 2 al Centralei de la Cernavoda.

Uniunea Europeana a aprobat acordarea unui imprumut de 224 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor la cel de-al doilea reactor nuclear al centralei de la Cernavoda. „Comisia a aprobat un imprumut pentru compania romăna de energie nucleara, destinat finalizarii si modernizarii sistemelor de siguranta ale centralei de la Cernavoda", a afirmat Reijo Kemppinen, purtator de cuvant al Comisiei Europene. Proiectul „vizeaza implementarea anumitor masuri de siguranta si finalizarea unitatii, pentru a asigura ca aceasta va fi acceptabila pe plan international sub aspectele legate de siguranta".

Imprumutul UE este acordat prin intermediul Euratom, care este cofinantator al proiectului alaturi de agentiile de credite la export din Italia, Franta, Canada si SUA, restul finantarii provenind de la Guvernul Romăniei si de la societatea nationala Nuclearelectrica.

Creditul va fi tras in sapte transe in cursul unei perioade de implementare care urmeaza sa se incheie in 2007, a indicat comisia. In functie de ratificarea de catre Parlamentul Romăniei, o prima transa ar putea fi eliberata in 2004.

PROTEST. Organizatia neguvernamentala Prietenii Planetei din Europa a anuntat deja ca va cere Comisiei Europene sa declanseze o investigatie asupra modalitatii de cheltuire a banilor. Grupul ecologistilor sustine ca CE nu a oferit suficiente informatii despre gradul de siguranta al proiectului.

Ecologistii sustin ca Euratom nu poate finanta Unitatea 2 deoarece este abilitata sa intervina numai pentru reducerea riscurilor reactoarelor rusesti din fostele state comuniste. Cum Reactorul 2 de la Cernavoda foloseste tehnologie occidentala si indeplineste normele de siguranta europene, construirea acestuia din bani UE nu indeplineste conditiile de eligibilitate. „Se pare ca CE face abuz de putere pentru a sprijini expansiunea industriei nucelare", a declarat Mark Johnston, purtatorul de cuvant al Prietenilor Planetei. Ecologistii cer Comisiei Europene sa demonstreze clar ca acordarea creditului va duce la cresterea sigurantei si eficientei reactorului de la Cernavoda.

TERMENE. Daca totul va merge conform planului, cel de-al doilea reactor va fi pus in functiune la inceputul anului 2006. Finalizarea acestuia necesita investitii totale de circa 750 milioane de dolari. Finantarea lucrarilor va fi asigurata de bancile Societe Generale si Credit Lyonnais printr-un imprumut de 400 milioane de dolari. Romănia doreste sa dubleze productia de energie nucleara pana in 2010, pentru a limita efectele inchiderii unor centrale electrice pe baza de carbune.

Reactorul de la Cernavoda, construit cu tehnologie occidentala, a fost pus in functiune in 1996 si genereaza 10% din productia de electricitate a tarii. Un al treilea reactor urmeaza sa intre in activitate pana in 2011, iar reactoarele patru si cinci in perioada 2013-2020.
Catalin Budescu


Cernavoda a fost repornit

Unitatea 1 a Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavoda, oprita la sfarsitul saptamanii trecute din cauza unei defectiuni, a fost reconectata la sistemul energetic national si va atinge joi, in jurul orei 14:00, capacitatea normala de functionare. „In prezent, centrala furnizeaza 300 MW, iar in jurul orei 16:00 va ajunge la puterea sa nominala", a declarat, intr-o conferinta de presa, Ioan Rotaru, directorul general al societatii Nuclearelectrica, operatorul centralei. Unitatea a fost oprita, duminica seara, dupa defectarea unei cartele care asigura legatura intre calculatorul principal si cel de rezerva. Rotaru a precizat ca Nuclearelectrica intentioneaza sa renunte la aceasta modalitate de transfer a datelor. In perioada in care centrala a fost oprita, Nuclearelectrica a efectuat lucrari de intretinere care pot fi executate doar cand centrala nu functioneaza.

×
Subiecte în articol: economic cernavoda