x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești importante pentru șoferi. Ce se va întâmpla cu polițele RCA

Vești importante pentru șoferi. Ce se va întâmpla cu polițele RCA

de Redacția Jurnalul    |    26 Mar 2024   •   18:45
Vești importante pentru șoferi. Ce se va întâmpla cu polițele RCA
Sursa foto: Poliția Locală sector 2

Schimbări majore vor fi implementate la polițele RCA. Astfel că șoferii își vor putea repara mașinile în regie proprie doar în limita a 400 de euro. Totodată, amenzile rutiere se vor majora.

Circa 50% dintre păgubiți își repară autovehiculele în regie proprie în fiecare an cu banii de la firmele de asigurare. Însă noul act normativ stabilește plafonul la 400 de euro. 

"Atunci când există o daună, aceasta să fie reparată într-un service autorizat, nu în spatele blocului, nu cu nea Gigi, nu tu singur, dai doua ciocane şi ai rezolvat problema. Aceste sume să fie fiscalizate. Nu în spatele blocului, că acolo se lucrează la negru. 

Sunt şi modificări care vor scumpi poliţele. Şoferii care rămân fără permis o perioadă vor plăti mai mult la RCA. De exemplu, cei care vor fi prinşi că trec pe roşu sau că nu dau prioritate. Acum, sistemul după care se formează tariful ia în calcul un singur criteriu: dacă șoferul a făcut accident sau nu", spune senatorul Daniel Zamfir. 

"Noul proiect anulează RCA-ul de o lună, dar dă posibilitatea să plătim poliţa în 4, 6 sau 12 rate. În plus, cei care folosesc maşina  sezonier vor putea cere firmei de asigurare să suspende polița, cu 5 zile înainte. Atenţie, maşina trebuie parcată pe un domeniu al proprietarului. Dacă poliţiştii o găsesc pe spaţiul public, amendează şoferul. Sunt schimbări şi în privinţa sancţiunilor. Cei prinși fără RCA plătesc acum o amendă de 2.000 de lei. Noua lege înjumătăţeşte suma pentru cei care plătesc în termen de 15 zile. În plus, din toamnă, sancţiunile pentru maşinile fără asigurare ar putea fi date pe baza înregistrărilor făcute de camerele de supraveghere ale CNAIR", explică Florin Căruceru. 

Poliţă în rate

"Existând acest tip de urmărire, monitorizare, evident că vor fi mai motivaţi să-şi plătească RCA-ul. Şi, pe măsură ce vom avea un număr mai mare de plătitori de RCA, şi preţul RCA-ului se va reduce. În partea a doua a acestui an, în 2025, vom vedea preţuri cu mai puţină volatilitate", afirmă Alexandru Petresuc, președintel ASF. 

Reprezentanții transportatorilor spun că modificările nu vor avea efectul urmărit de ASF. 

"95% din amendamentele ASF nu vor duce în niciun caz la scăderea poliţei RCA. O să vedeţi o mărire a poliţei RCA între 30 şi 50%", precizeaz[ Vasile :tef[nescu, COTAR.

Noul proiect prevede introducerea RCA-ul în regim de franşiză, după model Casco. Cei care vor alege această poliţă vor plăti un preţ mai mic, dar îşi iau angajamentul ca, în caz de accident, să suporte o parte din daună.

Proiectul de lege a fost votat în Senat și va intra în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este for decizional, transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: rca auto soferi